NAUČNICI ŠOKIRANI

Ovo je recept za katastrofu, tamo je sve puno virusa

Naučnici kažu da bi ubrzano zagrijavanje krajnjeg sjevera Zemlje moglo „osloboditi“ brojne viruse stare desetke ili čak stotine hiljada godina

Šta se događa na Artiku. Ilustracija

Avaz.ba / Jutarnji list

6.7.2020

Naučnici upozoravaju na uznemirujuće pojave na Arktiku. U posljednje dvije sedmice temperature su u Sibiru zbog nezapamćenog toplinskog vala dosegnule rekordnih 38 Celzijevih stepeni te su ondje istovremeno izbili veliki požari, ispuštajući goleme količine ugljičnog dioksida u atmosferu, što bi moglo ukazivati na začarani krug svojevrsnog „klimatskog sloma“. 

I dok naučnici koji se bave klimatskim promjenama razmišljaju o tomu predstavljaju li ovakve krajnosti početak zastrašujuće nove epohe znatnog povećanja temperatura na Arktiku, planeta je još uvijek zahvaćena pandemijom koronavirusa koja ne jenjava.

Strahuju da bi se svijet u ovome trenutku mogao suočiti s novom opasnosti, istodobnim pregrijavanjem planeta i visokozaraznim bolestima.


Arktikt: Zabrinjavajući podaci. Ilustracija

Naučnici kažu da bi ubrzano zagrijavanje krajnjeg sjevera Zemlje moglo „osloboditi“ brojne viruse stare desetke ili čak stotine hiljada godina koji, zakopani duboko u sibirskome vječnom ledu već dugo miruju u smrznutome stanju.

Zbog ubrzanog zagrijavanja, a Arktik se zagrijava barem dvostruko brže od ostatka svijeta, permafrost se ondje otapa prvi put od posljednjega ledenog doba, pri čemu postoji opasnost od oslobađanja patogena s kojima se savremeni čovjek dosada nije nikad susreo.

- Pretpostavka da bakterije mogu dugo preživjeti definitivno je prihvaćena u znanstvenim krugovima. Preostaje samo pitanje - koliko dugo? Milion godina? 500.000 godina? 50.000 godina? - rekao je za Greenpeaceov časopis 'Unearthed' Jean Michel Claverie, virolog sa Sveučilišta Aix-Marseille.

Kazao je da "postoje iznimno kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da se bakterije iz dubokog permafrosta mogu oživjeti.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.