STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Crne prognoze: Ameriku očekuju još hiljade žrtava koronavirusa

U SAD je broj zaraženih blizu tri miliona, što je najviše u svijetu i skoro dvostruko više nego u drugoj zemlji prema broju oboljelih, Brazilu

Tramp: Trpi kritikue. Arhiv

Avaz.ba

6.7.2020

Broj umrlih u Sjedinjenim Američkim Državama od koronavirusa premašio je 130.000 usljed velikog rasta broja zaraženih.

Zbog toga je na udaru kritika način na koji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rješava krizu, a ometeni su i napori za obnovu privrede, prenosi Srna.

U SAD je broj zaraženih blizu tri miliona, što je najviše u svijetu i skoro dvostruko više nego u drugoj zemlji prema broju oboljelih, Brazilu. Broj zaraženih je u porastu u 39 američkih država. Od početka mjeseca je 16 država prijavilo rekordan dnevni rast oboljelih.

Florida je registrirala rekordnih 11.000 oboljelih u jednom danu. Zdravstveni stručnjaci su upozoravali da se izbjegavaju masovna okupljanja tokom vikenda radi proslave Dana nezavisnosti, ali je Tramp bez ikakvih dokaza naveo da je 99 odsto slučajeva virusa u SAD "potpuno bezopasno".

Ljekari ukazuju pomoć oboljelom u bolnici u američkom Hjustonu. AFP

Gradonačelnik grada Ostina Stiv Adler kritizirao je Trampove komentare iznesene tokom vikenda.

- Poruke koje šalje američki predsjednik su opasne. Najveći izazov sa kojim se suočavamo su poruke iz Vašingtona u kojim se sugerišu da maske ne funkcioniraju ili su nepotrebne, te da će virus sam od sebe nestati - rekao je Adler.

On je istakao da su zbog povećanja broja zaraženih pojedini zvaničnici morali da razmotre uvođenje karantina i zabrane izlaska iz kuća. Zvaničnik Bijele kuće Mark Medouz (Meadows) stao je u odbranu Trampovih komentara, navodeći da on nije pokušao da umanji značaj smrtnih slučajeva.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja predvidio je da će do 25. jula od virusa u SAD preminuti između 140.000 do 160.000 ljudi. Projekcija je data na osnovu rezultata 24 nezavisna predviđanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.