LIMITIRAN BROJ OSOBA

Saudijska Arabija objavila zdravstvene protokole za hadž

Nošenje maske u svakom trenutku bit će obavezno

Avaz.ba

Saudijska Arabija odlučila da limitira broj domaćih hodočasnika

Foto: Arhiv


Saudijska Arabija objavila je zdravstvene protokole na sprečavanju širenja novog koronavirusa u sezoni hadža u 2020. godini, zabranjujući okupljanja i sastanke među hodočasnicima, prenosi Fena.

Saudijska Arabija odlučila je u junu da limitira broj domaćih hodočasnika nakon što je zabranila muslimanima izvan zemlje da prisustvuju ritualu, prvi put u modernim vremenima.

Prioritet će biti za nesaudijske hodočasnike kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta. Oni koji su prošli tu selekciju moraju biti negativno testirani na virus, moraju biti hodočasnici prvi put u dobi između 20 i 50 godina i ne smiju imati nikakvo hronično oboljenje.

Doticanje Kaabe, najsvetijeg mjesta u Islamu, bit će zabranjeno tokom hadža u ovoj godini, a fizička distanca od metar i po među hodočasnicima tokom vjerskih rituala bit će primijenjena, saopćio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Također će pristup svetim mjestima Moni, Muzdalifahu i Arafatu biti ograničen na one čija dozvola za hadž stupa na snagu od 19. jula do 2. augusta, i nošenje maske u svakom trenutku bit će obavezno i za hodočasnike i za organizatore.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na