FRANCUSKA

Makron imenovao novu Vladu: U kabinetu 17 žena i 14 muškaraca

U novom kabinetu Vlade Francuske nalazi se ukupno 31 osoba

Avaz.ba

Novi će kabinet danas održati prvi sastanak pod predsjedavanjem Makrona

Foto: Arhiv


Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) imenovao je novu Vladu Francuske na čelu s premijerom Žanom Kasteksom (Jean Castex).

Kako je navedeno, u novom kabinetu Vlade Francuske nalazi se ukupno 31 osoba, 17 žena i 14 muškaraca. 

Novoj vladi pridružila su se i nova imena. Barbara Pompili, koja je 2016. godine bila predsjednica parlamentarne grupe Stranke zelenih (EELV), a potom i državni ministar za pitanja biološke raznolikosti tokom mandata predsjednika Francoisa Hollandea, imenovana je za ministricu okoliša.

Erik Dupont-Moreti (Eric), poznati francuski advokat iz oblasti kaznenog prava, imenovan je za ministra pravde. Moretijevo imenovanje na mjesto ministra izazvalo je veliko iznenađenje u Francuskoj. 

Ministricom kulture imenovana je Roselin Bačelot (Roselyne Bachelot), koja je tu dužnost obnašala ranije u dva navrata.

Elisabeth Moreno, koja je rođena 1970. godine na otoku Santiago, te 1977. doselila u Francusku, obavljat će dužnost ministra zaduženog za ravnopravnost muškaraca i žena. 

Bivša ministrica okoliša Elisabeth Borne preuzela je ministarstvo rada, bivši ministar finansija Džerard Darmanin (Gerard) preuzeo je unutrašnje poslove, a bivši ministar prostornog uređenja će raditi kao ministar poljoprivrede i hrane.

Novi će kabinet danas održati prvi sastanak pod predsjedavanjem Makrona.

Više o temi Francuska

NA VRH

Podijeli članak na