FRANCUSKA

Makron imenovao novu Vladu: U kabinetu 17 žena i 14 muškaraca

U novom kabinetu Vlade Francuske nalazi se ukupno 31 osoba

Novi će kabinet danas održati prvi sastanak pod predsjedavanjem Makrona. Arhiv

Avaz.ba

7.7.2020

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) imenovao je novu Vladu Francuske na čelu s premijerom Žanom Kasteksom (Jean Castex).

Kako je navedeno, u novom kabinetu Vlade Francuske nalazi se ukupno 31 osoba, 17 žena i 14 muškaraca. 

Novoj vladi pridružila su se i nova imena. Barbara Pompili, koja je 2016. godine bila predsjednica parlamentarne grupe Stranke zelenih (EELV), a potom i državni ministar za pitanja biološke raznolikosti tokom mandata predsjednika Francoisa Hollandea, imenovana je za ministricu okoliša.

Erik Dupont-Moreti (Eric), poznati francuski advokat iz oblasti kaznenog prava, imenovan je za ministra pravde. Moretijevo imenovanje na mjesto ministra izazvalo je veliko iznenađenje u Francuskoj. 

Ministricom kulture imenovana je Roselin Bačelot (Roselyne Bachelot), koja je tu dužnost obnašala ranije u dva navrata.

Elisabeth Moreno, koja je rođena 1970. godine na otoku Santiago, te 1977. doselila u Francusku, obavljat će dužnost ministra zaduženog za ravnopravnost muškaraca i žena. 

Bivša ministrica okoliša Elisabeth Borne preuzela je ministarstvo rada, bivši ministar finansija Džerard Darmanin (Gerard) preuzeo je unutrašnje poslove, a bivši ministar prostornog uređenja će raditi kao ministar poljoprivrede i hrane.

Novi će kabinet danas održati prvi sastanak pod predsjedavanjem Makrona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.