NJEMAČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Majkl Rot: Srebrenica nas opominje da budemo budniji

Genocid u Srebrenici nas opominje da budemo budniji u životu i da poduzmemo odlučnije korake protiv revizionizma, nacionalizma i svih oblika rasizma, piše u članku za Die Welt njemački državni sekretar Majkl Rot.

Memorijalni centar Potočari. Shutterstock

Avaz.ba

7.7.2020

- Po završetku hladnog rata mnogi su mislili da se liberalna demokratija nalazi na nezaustavljivom trijumfalnom pohodu. U sjeni tog optimizma, nacionalizam na Balkanu, za koji se dugo vjerovalo da je prevaziđen, ponovno je utirao svoj krvavi put. Srebrenica predstavlja posebno mračno poglavlje ratova i sukoba, koji su bivšu Jugoslaviju pretvorili u ogromno ratište. Ovo idilično mjesto simbolizira povratak u varvarstvo kakvo se više nije smatralo mogućim, ono je simbol ljudskog ponora i neizmjerne patnje. Tamo je došlo do progona, silovanja i protjerivanja žena i djece, a bespomoćni i nenaoružani dječaci i muškarci sistematski su razvrstavani, ubijani i zakopavani- samo zato što su bili bosanski muslimani - piše Majk Rot (Michael Roth), njemački državni sekretar pri Ministarstvu vanjskih poslova, nadležan za pitanja Evrope, u članku za njemački list Die Welt.

Masakr u Srebrenici promijenio je Evropu

Srebrenica je, kako je napisao, postala i epitet kolektivnog neuspjeha međunarodne zajednice, jer se ubijanje dešavalo pred očima Ujedinjenih nacija i svjetske javnosti. Međunarodna zajednica, sa svojim vojnicima - plavim šljemovima stacioniranim u regiji, nije uspjela zaštititi civile i zaustaviti ubilačke trupe generala Ratka Mladića, ističe Rot i dodaje kako je to ne samo najmračnija tačka već i prekretnica u novijoj evropskoj istoriji. Po riječima ovog njemačkog političara "okrutni masakr do temelja je potresao sliku koju imamo o sebi i doveo do toga da se počnemo preispitivati - ne samo u Njemačkoj".


Majkl Rot. AFP

Dodatni problem je, smatra on, to što iako međunarodna zajednica ovaj zločin naziva genocidom, Srbija i bosanski Srbi istrajno odbijaju priznati da se desio genocid, kao i to što u BiH ne postoji zakon kojim bi se sankcionisalo negiranje genocida.

11. jula podsjećamo se na žrtve varvarstva, kao i na mnoge druge nevine žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, piše Rot i ističe da "sjećanje žrtvama daje lice i glas". Prema njegovom mišljenju, neizmjerno je važno da za njihovu patnju saznaju i naredne generacije, jer je to, kako ističe, preduslov da se to nikada više ne ponovi, ali ne i garancija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.