JEWISH NEWS

Svijet nije spriječio genocid u Bosni prije 25 godina: Ne možemo ponovo zatvoriti oči

Gdje je bila međunarodna zajednica koja je 1995. godine samo posmatrala i dozvolila genocid nad 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka?

Memorijalni centar Potočari. Jewish News

Avaz.ba / Jewish News

7.7.2020

Genocid koji se u Srebrenici dogodio u julu 1995. godine bio je najveći čin masovnih ubistava u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U 2017. godini Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) proglasio je generala bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za najteže zločine koji se mogu počiniti: ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid.


Ovo, poput presude Radovanu Karadžiću iz 2016. godine, predstavlja dugo očekivani trenutak pravde za žrtve i njihove najmilije. Fikret Alić, Bošnjak koji je fotografisan kao mršavi zatvorenik iza žice zarobljeničkog logora 1992. godine, rekao je novinarima: "Pravda je pobijedila, a ratni zločinac osuđen".  No za mnoge je ishod ovog sporog i mukotrpnog procesa - koji je zaključen 22 godine nakon što se masakr dogodio - bio preblag i došao je prekasno. 

Gdje je bila međunarodna zajednica koja je 1995. godine samo posmatrala i dozvolila genocid nad 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka? - ovu strašnu istinu priznao je pokojni Kofi Anan, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Memorijalni centar Potočari. Arhiv

Niko ozbiljan nije mogao posumnjati da su hiljade muslimana bili na meti zbog svoje nacionalnosti i vjere. No kako Jevreji znaju i bolje od većine, to nikada ne počinje masovnim ubistvima. Genocid je proces koji se, prema mišljenju stručnjaka, razvija u fazama, od klasifikacije - koja dijeli ljude na "nas" i "njih" - do istrebljenja.

Ovaj stravični proces može se historijski posmatrati kroz izvještaje o genocidima kao što su ubistva Jevreja, Roma i homoseksualaca u Holokaustu, Tutsa u Ruandi i bosanskih Muslimana u Srebrenici.

Zbog njihove historije, mnogi za Jevreje smatraju da imaju posebnu odgovornost biti budni zbog znakova upozorenja, koji bi mogli označiti faze genocida.

Svijet to nije uspio spriječiti u Bosni, a hiljade muslimana je platilo cijenu. Ne možemo ponovo zatvoriti oči, za Jewish News piše Filip Rozenberg (Phillip Rosenberg).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.