NASTAVAK DIJALOGA

Makron se sastaje sa Hotijem i Vučićem uoči samita

Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će kosovski premijer danas razgovarati s Makronom u Jelisejskoj palati

Makron: Inicirao sastanak. afp

Fu. M. / Avaz.ba

7.7.2020

Francuski predsjednik, Emanuel Makron (Emmanuel Macron), uoči virtualnog samita Kosova i Srbije 10. jula, odvojeno će se sastati s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem (Avdullah) i sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.


Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će kosovski premijer danas razgovarati s Makronom u Jelisejskoj palati u Parizu.

U okviru priprema za samit Kosova i Srbije, predsjednik Francuske će u četvrtak, 9. jula, primiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu.

Na inicijativu Makrona, u petak 10. jula bit će održan videosamit kako bi se oživio dijalog Srbije i Kosova, prekinut prije 18 mjeseci, i kako bi Evropska unija mogla da posreduje i olakša nalaženje rješenja.

Na samitu u petak će učestvovati Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Vučić, premijer Hoti, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost  Žozep Borel (Josep Borell) i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedjelju, 12. jula, sastati u Briselu što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.