OBAVIJEŠTENI UJEDINJENI NARODI

Amerika zvanično potvrdila da izlazi iz Svjetske zdravstvene organizacije

SAD su pružale najveću finansijsku podršku WHO-u, koji vodi borbu protiv globalnih oboljenja, ali se ova organizacija našla na meti Trampa

Avaz.ba

Tramp: Optužio WHO za pristranost prema Kini

Foto: AFP


Predsjednik Donald Tramp (Trump) službeno je započeo povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi AFP.

Time se ispunjavaju prijetnje Trampa, koji je nezadovoljan reakcijom ovog tijela Ujedinjenih naroda u vezi pandemije koronavirusa. SAD su pružale najveću finansijsku podršku WHO-u, koji vodi borbu protiv globalnih oboljenja, ali se ova organizacija našla na meti Trampa.

Nakon što je zaprijetio da će suspendirati 400 miliona dolara godišnje pomoći, zatim najavio povlačenje, Tramp je službeno obavijestio generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Antonio Guterres) da je započeo s ovom akcijom.

  • Gutereš: Stiglo obavještenje

    Gutereš: Stiglo obavještenje

    Foto: Arhiv


Pod uvjetima postavljenim kada je Amerika pristupila WHO-u 1948., Vašington mora dati jednogodišnju najavu prije konačnog istupanja i ispuniti preostale finansijske obaveze.

Tako bi povlačenje trebalo stupiti na snagu 6. jula 2021. godine, ali je Džo Bajden (Joe Biden), Trampov rival u predstojećim izborima za predsjednika, siguran da će SAD ostati u WHO-u ukoliko on pobijedi Trampa na izborima u novembru.

Tramp je optužio Svjetsku zdravstvenu organizaciju za pristranost prema Kini, gdje se pojavio virus.

No, Trampovi oponenti tvrde da on time pokušava skrenuti pažnju sa vlastitih postupaka tokom pandemije u SAD, koje bilježe daleko najveći broj žrtava od koronavirusa u svijetu.

Više o temi

KNJIGA O AMERIČKOM PREDSJEDNIKU
Donald Tramp je lažljivi narcis kojeg je oblikovao dominantni otac
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na