ZABRINJAVAJUĆE

Porast potvrđenih slučajeva koronavirusa nastavlja se u SAD-u

Teksas je u utorak izvijestio o više od 10.000 novih slučajeva virusa, čime je oboren dosadašnji dnevni rekord od 8.258

SAD: Sve više zaraženih. Arhiv

Avaz.ba / Fena

8.7.2020

Porast potvrđenih slučajeva koronavirusa nastavlja se na cijelom zapadnom i jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država dok neke savezne države povlače ponovna otvaranja ugostiteljskih i privrednih objekata.

Gradonačelnica San Franciska London Nikol Bri (Nicole Bree) rekla je da zbog porasta broja slučajeva Covid-19 i hospitalizacija u gradu i državi stručnjaci za javno zdravstvo smatraju da nije sigurno ponovno otvoriti, kako je bilo planirano  za sljedeći ponedjeljak, restorane koji rade u zatvorenim prostorima.

Teksas je u utorak izvijestio o više od 10.000 novih slučajeva virusa, čime je oboren dosadašnji dnevni rekord od 8.258, koji jezabilježen u subotu, prenosi dpa.

U Teksasu je sada ukupno 210.585 prijavljenih slučajeva i 2.715 smrtnih slučajeva.

Jedine američke države koje su u jednom danu nadmašile 10.000 slučajeva su Njujork, koji je taj broj imao u aprilu, i Florida ranije ovog mjeseca.


SAD: Sve više zaraženih. Arhiv

Florida je, u međuvremenu, izvijestila o više od 7.000 slučajeva s rekordno visokom stopom pozitivnosti od preko 16 posto u utorak.


Florida sada ima 213.794 slučaja i 3.841 potvrđeni smrtni slučaj povezan s koronavirusom.


Guverner Kalifornije Gejvin Njusom (Gavin Newsom) pozvao je u ponedjeljak na zatvaranje svih restorana u zatvorenom, jer država bilježi u posljednjih sedam dana dnevni prosjek od preko 7.800 novih slučajeva koronavirusa.


Džordžija je u utorak poslijepodne objavila da je ukupan broj slučajeva premašio 100.000, a od ponedjeljka je prijavljeno 3.406 slučajeva, objavio je državni ured za liječenje.


Trenutno stanje pandemije koronavirusa u SAD-u „stvarno nije dobro“, izjavio je u ponedjeljak vodeći ekspert američke vlade za zarazne bolesti Entoni Fosi (Anthony Fauci).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.