PROTESTI U SOFIJI

Burno i u Bugarskoj: Građani brane predsjednika

Brojni demonstranti smatraju da su racije napad na šefa države i optužuju tužilaštvo da namjerno odgađa istrage protiv političke elite

Sofija: Na ulicama više hiljada ljudi. novinite.com

Avaz.ba

9.7.2020

Službenici tužilaštva izvršili su pretres kancelarija dva člana osoblja bugarskog predsjednika Rumena Radeva što je dovelo do toga da više hiljada ljudi u znak protesta izađe na ulice Sofije.

Brojni demonstranti smatraju da su racije napad na šefa države i optužuju tužilaštvo da namjerno odgađa istrage protiv političke elite i lokalnih oligarha, prenosi Srna.

Radev je prošle godine pokušao da blokira imenovanje glavnog tužioca Ivana Geševa usljed protesta da bi on mogao da učini vrlo malo u borbi protiv korupcije na višim nivoima u Bugarskoj.

Tužilaštvo je danas saopćilo da su pretresene kancelarije sekretara za pravna pitanja i borbu protiv korupcije te savjetnika za sigurnost i odbranu bugarskog predsjednika u sklopu odvojenih istraga za pokušaj vršenja utjecaja i odavanja državnih tajni.

Obojica su u pritvoru na 24 sata. Tužilaštvo ističe da će tek biti donesena odluka o tome da li će biti podnošenja krivičnih prijava. Radev je odbio da komentira akciju, ali je optužio tužilaštvo da štiti korumpirane pojedince.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.