TURSKA

Erdoan potpisao dekret kojim Aja Sofija ponovo postaje džamija

Turski predsjednik je predložio da se status džamije obnovi za građevinu u Istanbulu koja je na listi svjetskog nasljeđa UNESCO-a

Avaz.ba

Erdoan: Potpisao dekret nakon odluke suda

Foto: Arhiv


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potpisao je danas dekret kojim Aja Sofija postaje džamija nakon što je sud poništio odluku vlasti iz 1934. godine kojom je ta građevina postala muzej, prenosi Srna.

Erdoan je na društvenoj mreži Twitter objavio kopiju dekreta koji je potpisao, u kojem se navodi da se kontrola nad Aja Sofijom predaje vjerskom direktoratu i da će ona postati džamija.

Turski predsjednik je predložio da se status džamije obnovi za građevinu u Istanbulu koja je na listi svjetskog nasljeđa UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu).

  • Aja Sofija: Poništen status muzeja

    Aja Sofija: Poništen status muzeja

    Foto: Arhiv


Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj. Odluku o poništavanju njenog muzejskog statusa donio je Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj, a potvrdio Vrhovni sud.

Odmah je reagiralo Ministarstvo kulture Grčke, saopćenjem da je odluka turskog suda "otvorena provokacija" civiliziranom svijetu.

- Današnja odluka, koja je donesena kao rezultat političke volje predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, otvorena je provokacija civilizovanom svijetu koji priznaje jedinstvenu vrijednost i ekumensku prirodu spomenika - naglasila je grčka ministarka kulture Lina Mendoni.

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

NE MIJENJA PLANOVE
Erdoan odbacio kritike zbog Aja Sofije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na