BIL GEJTS OBJASNIO

Ko bi prvo trebalo da dobije vakcinu

Ukoliko budemo prepustili vakcinu i ljekove onome ko najviše ponudi, umjesto onima kojima su najpotrebniji, imaćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju, kaže Gejts

Avaz.ba

Bil Gejts

Foto: Agencije


Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je u subotu da ljekove i buduću vakcinu protiv koronavirusa treba prvo da dobiju oni kojima je ona najpotrebnija, a ne onima koje daju bolju finansijsku ponudu, prenIo je Rojters. 

- Ukoliko budemo prepustili vakcinu i ljekove onome ko najviše ponudi, umjesto onima kojima su najpotrebniji, imaćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju. Lideri moraju da donesu tešku odluku o distribuciji zasnovanoj na pravičnosti, a ne samo na tržišnim faktorima - rekao je Gejts na video konferenciji u organizaciji Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS.

  • Bil Gejts

    Bil Gejts

    Foto: Agencije


Gejts je dodao da napori koji su učinjeni u borbi protiv AIDS mogu biti uzor za buduću dostupnost ljeka protiv kovida-19.

Kako je naveo, dobar primker je globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, koji je osnovan 2002. godine, kao i plan američkog predsjednika za raspodjelu ljekova za AIDS.

Više o temi Bil Gejts

NA DANAŠNJI DAN
Bil Gejts poklonio 100 miliona dolara za borbu...
NA VRH

Podijeli članak na