POTJERA U NJEMAČKOJ

Kao iz filma "Rambo": Stotinu policajaca lovi bjegunca naoružanog lukom i strijelom

Razoružao policajce od kojih je uzeo pištolje

Policija lovi opasnog beskućnika. bild.de

Avaz.ba

13.7.2020

U scenama koje podsjećaju na film "Rambo", policija u Njemačkoj lovi beskućnika koji se krije u šumi, nosi borbenu opremu i, između ostalog, naoružan je lukom i strijelom. Blizu 100 policajaca patrolira šumom uz pomoć specijalnih snaga, helikoptera i policijskih pasa, dok je potraga u ponedjeljak ušla u drugi dan.

Policija u Openauu, na jugozapadu Njemačke, upozorila je lokalno stanovništvo da ostane kod kuće. Objavljena je i fotografija 31-godišnjeg muškarca, koji ima luk, strijelu, nož i najmanje jedan pištolj. Policiji je poznat po ranijim prekršajima, uključujući ilegalno posjedovanje vatrenog oružja.

Vlasti nisu imenovale osumnjičenog, ali tabloid „Bild“ identificirao ga je kao Iva Rauša (Yves Rausch), objavivši njegovu fotografiju u vojnoj odjeći. Policija je saopćila da je jučer obaviještena da se „sumnjivi muškarac kreće oko kolibe u šumi“.

Četiri službenika, koji su upućeni na mjesto događaja, potvrdili su da je osumnjičeni isprva surađivao nakon što su mu prišli. No, tada im je, iznenada, zaprijetio vatrenim oružjem, ne ostavljajući im "vremena da reagiraju na opasnu situaciju". 


Policija izdala upozorenje. rtl.de

Natjerao je policajce da predaju oružje prije nego što je pobjegao, a vjerovatno je uzeo i policijsko naoružanje. „Bild“ navodi da je Rauš živio tri godine u blizini prije nego što je deložiran iz kuće zbog toga što nije plaćao najamninu. Radio je na željeznici, kao i na golf terenu, rekao je njegov bivši susjed koji ga je opisao kao "ne laku osobu".

Razno oružje i kanisteri benzina pronađeni su u njegovom stanu nakon što su ga deložirali, kao i malo strelište na tavanu, prenosi „Bild“. Muškarac je potom neko vrijeme živio u svom automobilu prije nego što je ušao u kolibu na rubu šume.

Prema „Bildu“, proveo je neko vrijeme u zatvoru jer je strijelom gađao svoju djevojku. Glasnogovornik policije rekao je da ovaj muškarac ima psihičke probleme i da mu ne treba mu prilaziti.

Policijsko oružje bili su poluautomatski pištolji koji mogu imati do 16 metaka, što znači da bi čovjek mogao dobiti još dodatna 64 metka na raspolaganju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.