DAN DRŽAVNOSTI

Đukanović: Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih građana

Prema ovom najvažnijem datumu slavne crnogorske historije uvijek se odnosimo jednako s poštovanjem i ponosom, rekao Đukanović

Đukanović položio cvijeće. Instagram

Fu. M. / Avaz.ba

13.7.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica i čestitao građanima 13. juli - Dan državnosti.

- Ove godine zbog pandemije Kovid-19, 13. jul ne obilježavamo na tradicionalan način, međutim prema ovom najvažnijem datumu slavne crnogorske historije uvijek se odnosimo jednako s poštovanjem i ponosom - naveo je Đukanović.

Prošle su, podsjeća, 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila međunarodno priznanje i 79 godine od Trinaestojulskog ustanka kada je Crna Gora prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma.

- Zato 13. jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. različiti po karakteru i značenju i jedan i drugi su jednako važnan iskaz onga što država Crna Gora u historiji jeste. Na Berlinskom kongresu velike silu su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije i sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija, to je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju - poručio je Đukanović.

Navodi i da crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo.

- Nezavisnu, međunarodnu priznatu, članicu NATO-a, posvećenu EU vrijednostima i članstvu u EU - poručio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.