GENERALNI DIREKTOR SZO

Gebrejesus: Postoji izlaz iz pandemije, može se kontrolisati širenje virusa

Gebrejesus je rekao da postoji izlaz iz pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše širenje virusa čak i u mjestima gdje je ogroman broj zaraženih

Gebrejesus: Kritikovao političke. Agencije

Avaz.ba

13.7.2020

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) upozorio je da se pandemija koronavirusa globalno pogoršava i da se stvari već neko vrijeme neće vratiti na stanje kakvo je bilo prije pandemije.

Ipak, Gebrejesus je rekao da postoji izlaz iz pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše širenje virusa čak i u mjestima gdje je ogroman broj zaraženih.

Na konferenciji za novinare Gebrejesus je rekao da "neće biti povratka na ranije normalno stanje u doglednoj budućnosti".

Naveo je da iako su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, dovele epidemiju pod kontrolu, previše drugih praksi dovodi do povećanja broja zaraženih.

Također, kritikovao je političke lidere zbog miješanih poruka o koronavirusa što dovodi do narušavanja povjerenja, ali nije prozvao poimenice niti jednog političara.

Gebrejesusje pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje ogromnog broja slučajeva u mnogim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz SAD-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.