IZVJEŠTAJI

Donald Tramp se služi posebnim načinom klevetanja medija

Dejvid Kej je izrazio nadu da će se napadi na američke novinare završiti kada aktuelni predsjednik napusti Bijelu kuću

Tramp: Negira slobodu izražavanja. AFP

Avaz.ba

14.7.2020

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda za slobodu govora i izražavanja Dejvid Kej (David Key) optužio je Bijelu kuću za "snažne napade" na medije. On je skrenuo pažnju na negativni "Trampov efekat" na globalnu slobodu medija, pozivajući se na odnos predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) prema medijima.

On je objasnio je da se pod "snažnim napadima" podrazumijeva kritikovanje novinara i širenje dezinformacija, kao i partnerstvo sa konzervativnim medijskim organizacijama. Kej je u posljednjem obraćanju medijima pred završetak šestomjesečnog mandata, koji ističe krajem jula, izrazio nadu da će se napadi na američke novinare završiti kada Tramp napusti Bijelu kuću, prenosi Srna. 

Prema riječima Keja, Tramp se služi posebnim načinom demantovanja i klevetanja medija i da time negira slobodu izražavanja. Iz Bijele kuće nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Kej je izrazio zabrinutost i zbog strogog kažnjavanja koje sprovode vlasti i koje se pogoršalo pandemijom kovid-19, nazvavši situaciju veoma uznemirujućom i nečim što je doprinijelo širenju zaraze. Specijalni izvjestilac UN kritikovao je i Kinu zbog "veoma represivnog pristupa kada se radi o slobodi izražavanja", te je pozvao na otpor takvom odnosu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.