PANDEMIJA U ZAMAHU

Nekontrolisan rast zaraze u Americi, rekord na Floridi

Talas koronavirusa i dalje nekontrolisano raste širom Sjedinjenih Američkih Država, jer se slučajevi povećavaju u 35 država, uključujući rekordni broj na Floridi

Ljudi u automobilima čekaju u redu za testiranje u Majamiju na Floridi. AFP

Avaz.ba

14.7.2020

Talas koronavirusa i dalje nekontrolisano raste širom Sjedinjenih Američkih Država, jer se slučajevi povećavaju u 35 država, uključujući rekordni broj na Floridi, piše CNN.

Zdravstveni službenici Floride saopćili su u nedjelju zapanjujući rekord novih slučajeva u jednom danu, čak 15.300.

Da je Florida samostalna država, bila bi četvrta u svijetu po broju prijavljenih novih slučajeva i deseta prema ukupnom broju, pokazuju podaci Univerziteta „Johns Hopkins“. SAD su zabilježile više od 3,3 miliona slučajeva koronavirusa od kada je počela pandemija, što znači da je skoro jedan na svakih 100 Amerikanaca pozitivno testiran na COVID-19, prenosi B92.

I lokalni i državni čelnici u Americi rekli su da su posljednjih sedmica nove slučajeve u velikoj mjeri pokrenuli građani koji su odlučili da nastave okupljanja i izlaske u kafiće.

Rastući brojevi mogli bi biti samo vrh ledenog brijega, jer stručnjaci ističu da bi infekcije mogle biti i deset puta veće od zvanično prijavljenih, jer mnoge ostaju nezabilježene.

Zdravstveni radnici imaju sve više posla. AFP

Da bi umanjile porast zaraze u najmanje 36 američkih država sada postoji određena vrsta obaveze nošenja maske. Više od polovine država stopiralo je ili povuklo svoje planove za ponovno otvaranje u nastojanju da obuzdaju širenje virusa.

Gradonačelnik Majamija Fransis Suarez (Francis) rekao je za CNN da su brojke "van kontrole".

- Amerikanci moraju da se pridržavaju pravila o socijalnom distanciranju i nošenju maski, koja su potrebna i stanovnicima u Majamiju. Ako ne budu pratili pravila, stvari će nastaviti da se odvijaju onako kako idu - rekao je Suarez.

Širom zemlje zdravstveni radnici objavljuju uzbunu zbog broja zaraženih pacijenata koji traže medicinsku pomoć. Na Floridi je 8.038 pacijenata hospitalizirano sa primarnom dijagnozom koronavirusa, prema brojevima koje je objavila državna Agencija za zdravstvenu zaštitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.