IZDALI PREPORUKE

Svjetsko vijeće za turizam i putovanje: Nosite maske i spasite sebe i druge

Kako zemlje iz zatvorenosti i zastoja ponovno otvaraju granice i poslovanja, obavezno nošenje maski na licu uz pridržavanje drugih mjera zaštite pomaže signalizirati povratak sigurnijih putovanja

I na odmoru se treba zaštiti. Ilustracija

Avaz.ba

14.7.2020

Svjetsko vijeće za turizam i putovanje (WTTC) pozvalo je putnike i turiste da obavezno nose maske i slijede druge mjere zaštite od Covida-19 zbog svog zdravlja, kao i drugih putnika i radnika u turizmu, prijevozu i drugim povezanim djelatnostima. 

Taj poziv WTTC (World Tourism & Travel Council) kao jedna od najvažnijih globalnih turističkih organizacija uputio je sredinom jula, kada se u većem dijelu svijeta kreće na godišnje ljetne odmore. Iako je ljetna „špica“ zbog pandemije ove godine obilježena smanjenjem broja putovanja, kao i još uvijek postupnim i ograničenim otvaranjem granica i odredišta, ipak se sada mnoga otvaraju nakon proljetnog i zimskog zatvaranja.

- Kako zemlje iz zatvorenosti i zastoja ponovno otvaraju granice i poslovanja, obavezno nošenje maski na licu uz pridržavanje drugih mjera zaštite pomaže signalizirati povratak sigurnijih putovanja. To pokazuju i zemlje koje se brže oporavljaju i uspijevaju izbjeći „nove valove“ Covida-19, a primjenjuju i potiču obvezno nošenje maski za lice - ističu iz WTTC-a.

Kako se zaštiti na odmoru. Ilustracija

Stoga se u toj organizaciji, nakon medicinskih uputa s vodećih svjetskih sveučilišta, instituta i sličnih, zalažu za obvezno nošenje maski za lice, posebice u svim oblicima prijevoza, u lukama, kolodvorima i dr., kao i tokom cijelog procesa putovanja te prilikom posjeta bilo kojem zatvorenom ili prostoru gdje je ograničeno kretanje i gdje dolazi do bližih kontakata između ljudi od dva metra ili manje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.