IZBORI U BJELORUSIJI

Za svaki slučaj: Lukašenko glavnog rivala smjestio iza rešetaka

Kandidatura Babarika je odbijena uprkos tome što je sakupio potrebnih 100.000 potpisa građana

Lukašenko: Želi šesti mandat. Arhiv

Avaz.ba

14.7.2020

Bjeloruska centralna izborna komisija odbila je registrirati glavnog rivala predsjednika Aleksandra Lukašenka kao kandidata za predsjedničke izbore u avgustu. Za svaki slučaj, Lukašenkov oponent Viktor Babariko smješten je i iza rešetaka.

Lukašenko traži svoj šesti mandat predsjednika Bjelorusije na izborima zakazanim za 9. avgust, a novi val opozicijskih kandidata pokušava ukloniti sa čela države 65-godišnjeg vođu autoritarne bivše sovjetske republike koja graniči sa Evropskom unijom, prenosi AFP.

Izbori će se održati uprkos što država sa devet miliona stanovnika ima više od 65.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Lukašenko je odbio nametnuti stroge karantinske mjere zbog pandemije. 

Tihanovski: Neočekivano dobila certifikat za kandidaturu. AFP

Njegov najjači politički suparnik Babariko, 56-godišnji bivši bankar, uhapšen je prošlog mjeseca zbog sumnji u finansijske malverzacije i nalazi se u pritvoru sigurnosne službe. Grupa za ljudska prava „Amnesty International“ tvrdi da je Babariko zatvoren iz političkih razloga.

Izborna komisija jednoglasno je glasala protiv Babarikove kandidature na preporuku predsjednice Lidije Jermošine. Ona je objavila da Babariko nije prijavio svu svoju zaradu, kao i da su inozemne organizacije finansirale njegovu kampanju.

Kandidatura Babarika je odbijena uprkos tome što je on sakupio potrebnih 100.000 potpisa građana.

Babariko: Optužen za finansijske malverzacije. AFP

Komisija je također odbacila kandidaturu Valerija Cepkala (55), još jednog popularnog opozicionara, zbog „nedostatka valjanih potpisa“.

U iznenadnom zaokretu, komisija je dozvolila kandidaturu Svetlane Tihanovske, supruge zatvorenika, koja se kandidirala nakon što je njen suprug završio iza rešetaka.

Sergej Tihanovski (41) zvao je Lukašenka "žoharom", a slogan njegove kampanje bio je "Zaustavite žohara", navodi AFP. Pristalice Tihanovskog mahale su papučama, koje se često koriste za ubijanje insekata, na protestima.

Tihanovski je optužen za grubo kršenje javnog reda i prijeti mu zatvorska kazna ako bude osuđen.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju, međunarodni posmatrač izbora, nije priznala nijedne izbore u Bjelorusiji kao slobodne i pravedne od 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.