RAZMJENA PALJBE

Eskalirao sukob između Armenije i Azerbejdžana

Sukob na osjetljivoj ermensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedjelju, a bilans je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i 4 jermenska borca

Sukob izbio na armensko-azerbejdžanskoj granici. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

15.7.2020

Sukob između Armenije i Azerbejdžana jučer je eskalirao razmjenom paljbe iz teškog artiljerijskog oružja i raketiranjem iz dronova, objavio je AP.  U najtežem artiljeriskom sukobu u posljednjih nekoliko godina, poginulo je 16 ljudi, među kojima i dva visoka oficira vojske Azerbejdžana. 

Sukob na osjetljivoj armensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedjelju, a bilans 3-dnevnih sukoba je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i 4 jermenska borca. Sukob dvije države oko oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu koji kontroliraju Armeni uz podršku ermenske vlade traje od 1994. godine. 

Zvanični Jerevan je optužio Azerbejdžan da je pokrenuo sajber napad na veb sajtove ermenske vlade i upozorio da će vlada u Bakuu zbog toga snositi odgovornost uz "nepredvidive posljedice".


Sukob dvije države traje od 1994. godine. Agencija

Turska je izrazila snažnu podršku Azerbejdžanu s kojim je vežu duboki etnički i kulturni korjeni, dok su Rusija i SAD, koji kopredsjedavaju Grupom iz Minska OEBSA pokušavale da posreduju u postizanju sporazuma u konfliktu oko Nagorno-Karabaha i osudile su ovu novu eskalaciju nasilja.

Ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba dvije države izrazio je predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov, a predstavnik generalnog sekretara UN Antonija Guteresa (Guterres) pozvao je na trenutnu obustavu vatre i deeskalaciju sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.