UJEDINJENE NACIJE

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo u Njujorku umjesto virtuelno

Sastanak je održan u Komori ekonomskog i socijalnog vijeća

Vijeće sigurnosti UN-a. Xinhua

Avaz.ba

15.7.2020

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održalo je u utorak sastanak u sjedištu UN-a u Njujorku, prvi takve vrste od sredine marta od kada je COVID-19 prisilio Vijeće da održava virtualna zasjedanja.

- U svjetlu nedavnih dešavanja u vezi sa sprečavanjem širenja COVID-19 u Njujorku, Vijeće sigurnosti UN-a je odlučilo započeti postepeno prebacivanje prema ličnim sastancima ovdje, u sjedištu UN-a, pri čemu će se pridržavati svih zdravstvenih mjera - rekao je Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen), njemački ambasador u UN-u, novinarima prije nego što je predsjedao sastankom Vijeća sigurnosti.

Sastanak je održan u Komori ekonomskog i socijalnog vijeća, umjesto u Komori Vijeća sigurnosti, gdje se Vijeće obično sastaje.

Promjena mjesta događaja je povedena kako bi učesnici mogli održavati fizičku distancu.

Učesnici sastanka su raspoređeni da sjede udaljeni jedni od drugih u Komori ekonomskog i socijalnog vijeća, a mnogi od njih nosili su zaštitne maske za lice.

Novinarima je uskraćen fizički pristup. Ove restrikcije su uvedene kako bi se minimizirao rizik od širenja koronavirusa.

Vijeće je na sastanku usvojilo svoj godišnji izvještaj i dvije rezolucije, o Misiji UN-a za podršku sporazumu potpisanom u gradu Hodeidah, i drugu o mladima i miru i sigurnosti. Vijeće je potom saslušalo informacije o mirovnom procesu u Kolumbiji.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak je produžilo na godinu misiju UN-a koja nadgleda provedbu sporazuma u gradu Hodeidah između međunarodno priznate vlade Jemena i grupe Ansar Allah, poznate kao Houthi, prenosi FENA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.