VANJSKA POLITIKA

Pompeo: Nema samita Trampa i Kima prije izbora u SAD-u

Da li postoji postoji perspektiva stvarnog napretka?

Tramp i Kim. AFP

Avaz.ba / Fena

16.7.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) odbacio je mogućnost održavanja još jednog samita između predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una prije američkih predsjedničkih izbora, rekavši da se Tramp želi angažirati po tom pitanju samo ukoliko postoji perspektiva stvarnog napretka.

Južnokorejski predsjednik Mun Jae-in, koji je pozvao na održavanje novog sastanka Trampa i Kima uoči izbora u novembru, danas je priznao da su odnosi između SAD i Sjeverne Koreje poput „hodanja po ledu“ nakon dvije godine u kojima su održani samiti s velikim publicitetom, ali sa slabim rezultatima.

Tokom govora u parlamentu, Mun je zatražio od Sjeverne Koreje da se vrati međukorejskom dijalogu, koji je također zakočen, i pozvao je južnokorejske poslanike da podrže vladinu politiku u cilju oživljavanja prekogranične saradnje. On nije direktno pomenuo mogućnost razgovora između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Pompeovi komentari tokom foruma u Vašingtonu u srijedu uslijedili su nakon ponavljanih sjevernokorejskih izjava u kojima se insistira da Pjongjang neće davati poklone Trampu samitima s visokim publicitetom koje bi mogao iskoristiti kao svoje vanjskopolitičko ostvarenje i kada Sjever zauzvrat nije značajnije nagrađen.

- Sjeverni Korejci davali su nam pomiješane signale, ali je istina da predsjednik Tramp samo želi da se angažuje u samitu za koji vjerujemo da bi mogao polučiti stvarni napredak koji je začet u Singapuru – izjavio je Pompeo, misleći na prvi samit Trampa i Kima u junu 2018., prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.