NEVRIJEME

Plimni valovi visine 11 metara zapljusnuli Australiju

Kako se klimatske promjene nastavljaju, kombinacija porasta obilnih kiša i razine mora znači da obalno okruženje može imati povećan rizik od poplave

Sidnej: Veliki valovi pogađaju obalu. AFP

Avaz.ba / Fena

17.7.2020

Ogromni valovi zapljusnuli su australsku državu Novi Južni Vels, erodirajući obalna područja i dovodeći kuće u opasnost od urušavanja.

U predgrađu plaže na sjeveru Sidneja stanovnicima je plimni val progutao kuću i brodice. Vlasti kažu kako su ove sedmice zabilježeni valovi od čak 11 metara visine.

U petak je Biro za meteorologiju (BOM) ponovno izdao "opasno" upozorenje za surfanje uz obalu dužine 2.100 kilometara. Savjetovano je ljudima da se drže dalje od vode te upozoreno na opasnost od plivanja, veslanja i ribolova.

Valovi su četiri puta viši od prosječnog za ovo doba godine, rekla je meteorološka agencija „Weatherzone“. U predgrađu Vamberejla, sjeverno od Sidneja, stanovnici su evakuirali kuće uz obalu, u opasnosti od urušavanja, prenosi BBC.

Ekstremni vremenski uvjeti. AFP

- Zabrinuti smo i prestrašeni, i iskreno ljuti što smo dovedeni u ovakvu situaciju - rekla je stanovnica Margaret Brajs (Bryce) za „Australian Broadcasting Corp“.

U 2016. godini oluja je nanijela velike štete kućama na obali u sjevernom Sidneju. U svom izvještaju o stanju klime za 2018. godinu, BOM je rekao da se razina mora povećavala oko Australije zbog zagrijavanja okeana.

Uočeno je da su klimatske promjene dovele i do porasta ekstremnih vremenskih pojava poput kiša obilnijih od uobičajenih i snažnih olujnih udara.

Kako se klimatske promjene nastavljaju, kombinacija porasta obilnih kiša i porasta razine mora znači da obalno okruženje može imati povećan rizik od poplave iz više razloga, navodi Biro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.