VRATILI SE STAROM OBIČAJU

Sijevale šake u parlamentu: Poslanici kao bokseri

Tajvanski parlament bio je ranije poznat po brojnim tučama i žučnim prepirkama, ali je intenzitet u proteklom periodu bio smanjen

Poslanici vladajuće stranke napali opoziciju. AFP

Avaz.ba / Srna

17.7.2020

Poslanici parlamenta Tajvana potukli su se u sali i bacali balone napunjene vodom jer su protiv prijedloga da direktor Istražne agencije bude Čen Ču.

Na snimcima kamera vidi se kako jedan od poslanika vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) udara u lice člana opozicione partije tokom rasprave oko kandidata za direktora agencije koja je zadužena za nadzor rada nekoliko ministarstava.

Članovi DPP-a morali da obuku kabanice i zaštite se kartonima. AFP

Poslanici stranke Kuomintang (KMT) kasnije su bacali balone napunjene vodom ka podijumu govornika zbog čega su njihove kolege iz DPP-a morali da obuku kabanice i zaštite se kartonima.

Tajvanski parlament bio je ranije poznat po brojnim tučama i žučnim prepirkama, ali je intenzitet u proteklom periodu smanjen.

Svađa prerasla u tuču. AFP

Međutim, sporovi i svađe vratili su se u parlament prije dvije sedmice kada je ponovo pokrenuta rasprava o prijedlogu da Čen bude direktorica Istražne agencije.

Poslanici KMT-a su protiv njenog imenovanja, za koje je neophodno odobrenje parlamenta Tajvana, u kojem većinu ima DPP. Čen je dugogodišnji borac za ljudska prava i bila je u zatvoru šest godina dok je na čelu Tajvana bio KMT.

Bura u tajvanskom parlamentu. AFP

Uprkos svađama i tuči, glasanje je održano i prihvaćen je prijedlog o postavljanju Čen na čelo Istražne agencije.

Ona je najavila da će nakon odobrenja da bude na čelu Agencije istupiti iz članstva stranke DPP kako bi bila održana nepristrasnost njene funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.