VRATILI SE STAROM OBIČAJU

Sijevale šake u parlamentu: Poslanici kao bokseri

Tajvanski parlament bio je ranije poznat po brojnim tučama i žučnim prepirkama, ali je intenzitet u proteklom periodu bio smanjen

Avaz.ba / Srna

Poslanici vladajuće stranke napali opoziciju

Foto: AFP


Poslanici parlamenta Tajvana potukli su se u sali i bacali balone napunjene vodom jer su protiv prijedloga da direktor Istražne agencije bude Čen Ču.

Na snimcima kamera vidi se kako jedan od poslanika vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) udara u lice člana opozicione partije tokom rasprave oko kandidata za direktora agencije koja je zadužena za nadzor rada nekoliko ministarstava.

 • Članovi DPP-a morali da obuku kabanice i zaštite se kartonima

  Članovi DPP-a morali da obuku kabanice i zaštite se kartonima

  Foto: AFP


Poslanici stranke Kuomintang (KMT) kasnije su bacali balone napunjene vodom ka podijumu govornika zbog čega su njihove kolege iz DPP-a morali da obuku kabanice i zaštite se kartonima.

Tajvanski parlament bio je ranije poznat po brojnim tučama i žučnim prepirkama, ali je intenzitet u proteklom periodu smanjen.

 • Svađa prerasla u tuču

  Svađa prerasla u tuču

  Foto: AFP


Međutim, sporovi i svađe vratili su se u parlament prije dvije sedmice kada je ponovo pokrenuta rasprava o prijedlogu da Čen bude direktorica Istražne agencije.

Poslanici KMT-a su protiv njenog imenovanja, za koje je neophodno odobrenje parlamenta Tajvana, u kojem većinu ima DPP. Čen je dugogodišnji borac za ljudska prava i bila je u zatvoru šest godina dok je na čelu Tajvana bio KMT.

 • Bura u tajvanskom parlamentu

  Bura u tajvanskom parlamentu

  Foto: AFP


Uprkos svađama i tuči, glasanje je održano i prihvaćen je prijedlog o postavljanju Čen na čelo Istražne agencije.

Ona je najavila da će nakon odobrenja da bude na čelu Agencije istupiti iz članstva stranke DPP kako bi bila održana nepristrasnost njene funkcije.

Više o temi Tajvan

NA VRH

Podijeli članak na