SVIJET

Napeto u Briselu: Teški pregovori u EU o budžetu za izlazak iz krize

Nesuglasice između zemalja

Sastanak lidera EU u Briselu. Agencije

Avaz.ba

17.7.2020

Lideri EU suočiće se sa veoma teškim razgovorima o predloženom dugoročnom budžetu i fondu za pomoć za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronaviruso, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Svi ulazimo u razgovore sa velikim oprezom i moram reći da su nesuglasice velike tako da ne znam da li ćemo danas doći do rešenja. Očekujem teške pregovore - naglasila je Merkelova.


Lideri EU. ILUSTRACIJA

Španski premijer Pedro Sančez smatra da lideri EU imaju obavezu prema svojim građanima da postignu sporazum o fondu pomoći.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da nije optimista da će sporazum o evropskom fondu pomoći biti postignut.


Sličnog mišljenja je i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji nije siguran da će lideri EU tokom dvodnevnog samita postići dogovor o višegodišnjem budžetu i kriznom fondu.

Lideri EU sastaju se danas u Briselu prvi put direktno od početka pandemije i među najspornijim pitanjima je koliko će sredstava iz fonda biti dato u grantovima, a koliko u kreditima.

Hitne odluke

Lideri moraju da postignu dogovor i o sedmogodišnjem budžetu bloka vrijednom 1,07 biliona eura.

Članice sa juga evropskog bloka, uključujući Italiju i Španiju, teže donošenju hitne odluke o fondu, koji, kako je italijanski premijer Đuzepe Konte rekao da nije oslabljen slabim kompromisom.

Oporavak EU

Plan oporavka EU, koji podržavaju Francuska i Nemačka, predviđa 500 milijardi eura u grantovima i subvencijama, te 250 milijardi u kreditima, ali tome se protive "štedljive članice": Holandija, Švedska, Danska i Austrija.

Lideri EU koji su stigli na današnji samit u Briselu nosili su maske, iako su ih neki potom uklonili kako bi razgovarali sa novinarskim ekipama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.