BJELORUSIJA

Lukašenko odbacio zapadne kritike: Ni Majdani, ni revolucije neće nam pomoći

Ne želimo da nam iko govori kako treba živjeti, rekao je Lukašenko

Lukašenko: Ni Majdani, ni revolucije neće nam pomoći. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

17.7.2020

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odbacio je zapadne kritike o policijskom rastjerivanju hiljada demonstranata nakon što su izuzeta njegova dva glavna protivnika na izborima u zemlji sljedećeg mjeseca, piše redakcija RSE.

- Ne želimo da nam iko govori kako treba živjeti - rekao je Lukašenko tokom susreta s lokalnim vodstvom u istočnom gradu Vitsebgu 15. jula.

Lider, star 65 godina, koji računa na šesti uzastopni mandat na predsjedničkim izborima 9. avgusta, založio se za "odbranu naše zemlje svim pravnim sredstvima".

- Ni Majdani, ni revolucije neće nam pomoći - rekao je Lukašenko, govoreći o masovnim antivladinim protestima u susjednoj Ukrajini zvanim Euromajdan koji su srušili proruskog predsjednika Viktora Janukoviča 2014. godine.

Dok je govorio, najmanje 2.000 ljudi formiralo je kolonu koja se protezala na jedan kilometar, kako bi podnijeli žalbe Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u Minsku nakon njegove odluke kojom se ne dozvoljava registracija dvije istaknute opozicione ličnosti za predsjedničke izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.