DEMOKRATSKA ZASTUPNICA

Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici predložila u Kongresu SAD

Za vrijeme boravka u Kongresu imala sam priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih u genocidu u Srebrenici, kazala Bernis Džonson

Bernis Džonson: Mir u BiH je krhak. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

18.7.2020

Zastupnica Demokratske stranke iz Teksasa u Predstavničkom domu Kongresa SAD Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson) održala je govor u Kongresu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici i tom prilikom podsjetila je da su snage bosanskih Srba počinile genocid i druge stravične zločine nad Bošnjacima, navodi se na njenoj službenoj internet stranici.

- Snage bosanskih Srba su počinile ratne zločine, etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s ciljem osiguravanja čiste srpske teritorije. Vrhunac svega bio je genocid koji je počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici kada je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno. Posjećam da je Predstavnički dom Kongresa SAD-a 2005. i 2015. godine s pravom klasificirao zločine i druge agresorske politike počinjene u Srebrenici kao genocid - kazala je Bernis Džonson.

Upozorila je da pored jasne osude genocida u Srebrenici, ipak postoji politika negiranja i umanjivanja.

- Za vrijeme boravka u Kongresu imala sam priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih u genocidu u Srebrenici i čula sam njihova potresna svjedočenja. Mir u BiH je krhak, a ova regija i međunarodna zajednica moraju osigurati da BiH ostane mirna i inkluzivna država - rekla je.

Kazala je i da je Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, početkom sedmice predložila u čast onim osobama koje su izgubile živote u vrijeme najstrašnijeg zločina na tlu Evrope od završetka Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.