KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

BBC objavio šokantne snimke: Kineske muslimane transportuju u logore, žene prisilno steriliziraju

Vjeruje se da je oko milion Ujgura i drugih, uglavnom muslimanskih manjima, u Kini, zatvoreno u logore koje kineska država definira kao logore za "re-edukaciju"

Kina prvo negirala postojanje kampova, a potom ih počeli pravdati kao neophodnu mjeru protiv terorizma. Printscreen

Avaz.ba

19.7.2020

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) optužio je Kinu za "neprihvatljivo i šokantno" kršenje ljudskih prava Ujgura te dodao da ne isključuje sankcije protiv odgovornih.

On je za BBC rekao da su izvještaji o sterilizaciji žena i progonu ujgurskih muslimana nešto što nije viđeno već drugo. 

Vjeruje se da je oko milion Ujgura i drugih, uglavnom muslimanskih manjima, u Kini, zatvoreno u logore koje kineska država definira kao logore za "re-edukaciju". 

Kina je prvo negirala postojanje ovih kampova, a nakon toga su ih počeli pravdati kao neophodnu mjeru protiv terorizma, nakon separatističkog nasilja u regiji Xinjiang.

Na pitanje da li se tretman Ujgura može smatrati genocidom, ministar Rab je rekao da međunarodna zajednica mora biti pažljiva prije nego što počne koristiti takve tvrdnje. 

- Bez obzira na pravnu definiciju to je neprihvatljivo, šokantno kršenje ljudskih prava - rekao je Rab.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Xiaoming opovrgnuo je izvještaje da Kina provodi programe sterilizacije ujgurskih žena u zapadnom regionu Xinjiang. 

Izvještaji i svjedoci optužuju kinu da pokušava da smanji broj Ujgura u Xinjiangu provedoći prisilnu sterilizaciju žena.

Ambasador Liu je suočen sa snimicima napravljenim dronom, koji prikazuju kako Ujgure, s povezima na očima, vode u vozove, rekao je da ne zna o čemu se radi te dodao da ponekad imate "prijevoz zatvorenika".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.