TURSKA

Majke u Dijarbakiru protestuju već 320 dana: Traže povratak djece iz terorističkih kampova

Moja Sejma, ne želim Bajram dočekati bez tebe. Nemam više snage, poručila je jedna od majki

Majke protestiraju s fotografijama djece. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

20.7.2020

Nastavljaju se mirni protesti ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u turskom gradu Dijarbakiru, na kojima majke već 320 dana traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove.

Među desetinama majki koje s fotografijama djece protestiraju ispred sjedišta HDP-a je i Nazli Sandžar koja već osam godina traga za svojom kćerkom Sejmom.

Poručila je kako je njena kćerka odvedena sa svega 15 godina, te kako već osam godina o njoj nema nikakvih informacija.

Poručila je kako ne želi više niti jedan praznik dočekati bez svoje kćerke, poručivši joj:

- Moja Sejma, ne želim Bajram dočekati bez tebe. Nemam više snage. Predaj se snagama sigurnosti i nastavi svoj život tamo gdje je zaustavljen. Nisam te rodila da bi otišla u planine.

Poručila je također kako neće otići ispred zgrade HDP-a sve dok se ne vrati njeno dijete.

Na protestima je i Mehmet Sidik Džifči iz grada Hakarija, čiji je mlađi brat odveden u planine.

- Neću otići odavde dok ne vratim svoga brata. Moja majka je zbog brata doživila srčani udar i preselila. Želim da HDP vrati moga brata. Oni su ga oteli i predali PKK. Nadam se da će se moj brat predati - poručio je on.

Majke iz Dijarbakira od 3. septembra 2019. protestuju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), koju optužuju za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske.

Fevzije Ćetinkaj je tog 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Hatidže Džejlan, majka Džafera, se 8. oktobra također pridružila protestima. Istakla je da je njen sin kidnapovan prije četiri godine, kada mu je bilo 15 godina. Kada je čuo da je i njegova majka učestvovala na protestima, Džafer je odlučio pobjeći iz redova PKK-a kako bi došao do svoje porodice.


Majke protestiraju s fotografijama djece. Anadolija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je 26. novembra da je značajan broj terorista napustio redove PKK-a i predao se. U ovoj godini je to učinilo blizu 300 članova terorističke organizacije.


Onima koji se predaju država pruža brojne mogućnosti, poput prava na obrazovanje i slobodu bez straha i opresije. Nisu zlostavljani, mogu slobodno kontaktirati svoje porodice i pružena im je pravna pomoć.


PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.


Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.