SJEDINJENE DRŽAVE

Bajden bio za intervenciju NATO-a u BiH, Tramp kritizirao Alijansu

Godinama plaćamo više od bilo koga drugog. Mi branimo Evropu. Ali Evropa iskorištava Sjedinjene Države u trgovini, rekao Tramp

Biden je podržavao američku i NATO intervenciju u Bosni i Hercegovini 1994. godine. Agencije

Avaz.ba

20.7.2020

Vjerovatni kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden (Joe Biden), poznat je na međunarodnoj sceni i glasno podržava NATO i druge međunarodne alijanse, kao stub američke nacionalne sigurnosti, piše Glas Amerike.

Bio je potpredsjednik Baraka Obame (Barack) u periodu 2009-2017. Prije toga je bio senator, čak 36 godina (1973-2009), predstavljajući saveznu državu Delavare. Dugogodišnji je član važnog Odbora za međunarodne odnose Senata, a u dva mandata je imao ulogu predsjedavajućeg.

Između ostalog, Biden je podržavao američku i NATO intervenciju u Bosni i Hercegovini 1994. godine. 

Tokom predsjedničke utrke 2016. godine, Donald Tramp (Trump) je kritizirao NATO, a Bajden, kao odlazeći potpredsjednik, je pokušavao uvjeriti saveznike na Baltiku da će ih Sjedinjene Države uvijek braniti.

Želim da bude apsolutno jasno svim ljudima u baltičkim državama: Sjedinjene Države su prisegle odanost NATO sporazumu i članu 5 - rekao je Bajden. 

Kao predsjednik, Tramp se u više navrata fokusirao na troškove američke podrške NATO-u, žaleći se da Njemačka i druge NATO članice za odbranu izdvajaju manje od 2 posto bruto društvenog prihoda.

Sjedinjene Države najviše doprinose NATO-u - rekao je Tramp. 

- Godinama plaćamo više od bilo koga drugog. Mi branimo Evropu. Ali Evropa iskorištava Sjedinjene Države u trgovini, ima korist koju ne biste vjerovali - dodao je Tramp.

Tramp: Evropa iskorištava Ameriku. Agencije

Analitičari kažu da je Tramp prvi američki predsjednik nakon Harry Trumana koji je bacio sumnju na vrijednost Alijansi za nacionalnu sigurnost.

- On je u više navrata ponovio da ne samo da misli kako Evropljani ne čine dovoljno, nego da bi mogao doći dan kada Sjedinjene Države uopšte neće željeti da budu dio te organizacije - kaže Ivo Daalder, bivši američki ambasador u NATO-u. 

- A ta perspektiva je u velikoj mjeri naštetila Alijansi. Navela je Evropljane da razmišljaju – da li uopšte možemo vjerovati Sjedinjenim Državama.

Drugi analitičari navode da je uprkos Trampovim kritikama evropskim saveznicima i pohvalama Rusiji, njegova administracija nastavila podršku NATO-u i u nekim aspektima otišla i dalje od Obamine administracije, na primjer, slanjem antioklopnih tenkovskih raketa Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.