SVE VIŠE ŽRTAVA

Ljudi protiv slonova: Rat do istrebljenja

Mlada sveučilišna znanstvenica postala je najnovija žrtva smrtonosnog napada divljih slonova u Šri Lanki

Šti Lanka: Autobus prolazi pored slona u Kataragamu. AFP

Avaz.ba

20.7.2020

Mlada sveučilišna znanstvenica postala je žrtva smrtonosnog napada divljih slonova u Šri Lanki, saopćili su vladini zvaničnici. Ovo je bio posljednji u nizu sličnih napada u ovoj otočkoj azijskoj državi.

Tridesetdvogodišnja djevojka se vraćala u svoj hostel na Univerzitetu Jafna, kada se desio napad.

- Ona je bila sa prijateljem koji je uspio pobjeći. Nadležni su pokušali pronaći slona, ali bez sreće – rekao je jedan lokalni policajac za AFP.

Djevojka je zadobila višestruke ozljede glave i preminula je u bolnici, dodali su zvaničnici. Napadi slonova u udaljenim regijama Šri Lanke nisu rijetkost.

Međutim, nedjeljni napad desio se u naseljenom području u sjevernom gradu Kilinočiju, gdje nije bilo prethodnih incidenata. Prošle su godine slonovi u Šri Lanki usmrtili 121 osobu naspram 96 godinu ranije, prema zvaničnih podacima. No, i „rekordnih“ 405 slonova prošle je godine stradalao od ljudske ruke.

- Trend se pogoršava. Obje strane pate, ali slonovi imaju nesrazmjeran broj smrtnih slučajeva u odnosu na njihovu populaciju – izjavila je Džajanta Jajevardene, najpoznatija naučnica za slonove u Šri Lanki.

Broj slonova u ovoj zemlji smanjio se na približno 7.000 prema posljednjem popisu, što je značajan pad od procijenjenih 12.000 početkom prošlog stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.