KONTROVERZNI PROJEKT

Austrija se sprema za pokretanje programa nadzora nad muslimanima

Zvanični Beč želi nadzirati rad svih muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a Vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati

Avaz.ba
20.07.2020 22:12

Kurc: Plan je naišao na brojne kritike

Foto: Arhiv

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog "političkog islama", javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o inicijativi koju je prethodna vlada Austrije najavila još u januaru ove godine, a brojne nevladine organizacije su osudile takav antiislamski stav tadašnje radikalne desničarske politike.

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacijski centar biti osnovan s ciljem prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motiviranog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata takozvanog “političkog islama“.

Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, grupa za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika partije Zelenih, koalicionog partnera u austrijskoj vladi.

Zvanični Beč tim centrima želi nadzirati rad svih muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati.

Prvi i jedini dokumentacijski centar u Austriji osnovan je 1963. godine u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama. Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavlja nacizam i islam. 

Politolog s „Georgetown univerziteta“ Farid Hafez za AA je kazao kako je austrijski premijer Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) poznat po citiranju navodnih naučnih istraživanja zarad ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva.

  • Mnogi smatraju da će dokumentacijski centar napadati islamske vrijednosti
    Mnogi smatraju da će dokumentacijski centar napadati islamske vrijednosti Foto: AA/Ilustracija

Upozoravajući da je vlada namjerno izbjegla da dovoljno utemelji svoj koncept "političkog islama“, kako bi ga učinio korisnijim oruđem u borbi protiv muslimana, Hafez je kazao da su prethodna zatvaranja džamija i zabrane nošenja marame također bile povezane s političkim islamom.

- Tom logikom će bilo koja institucija, osoba ili vjerska aktivnost moći lako da se dovede u vezu s političkim islamom i suočiti se s različitim restrikcijama i zabranama - kazao je Hafez.

Čelnik partije Socijalna Austrija budućnosti (SOZ) Hakan Gordu kazao je da će dokumentacijski centar napadati islamske vrijednosti i da će ga voditi pristrasni eksperti.

On je također kazao da je to opasan pokušaj ušutkivanja pojedinaca koji su zainteresirani da se bave politikom i zaštitom prava i sloboda muslimanske zajednice. 

Komentari

NA VRH