HISTORIJSKI DAN ZA EVROPU

Završen maratonski samit lidera Evropske unije: Raspoređeno 1,82 biliona eura za oporavak od korona krize

360 milijardi eura dijelit će se najpogođenijim državama članicama u obliku povoljnih zajmova

Postignut dogovor. AFP

Piše: A. Č. / Avaz.ba

21.7.2020

Maratonski samit lidera Evropske unije završio je jutros oko 5:30 sati dogovorom o nikad većem proračunu Unije koji uključuje historijski iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na nivou EU za potrebe financsiranja oporavka od korona-krize

Nakon četiri dana oštre rasprave dogovorena je sedmogodišnji paket o budžetu i oporavku koji uključuje zajedničko pozajmljivanje fonda za oporavak od 750 milijardi eura koji će se dijeliti kao grant i zajam.

U obraćanju novinarima, predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mičel (Charles Michel) je to nazvao "dobrim ugovorom", navodeći da je "Evropa solidna". 

U međuvremenu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) istaknula je važne korake napravljene u potrazi za kompromisom, rekavši da žali zbog smanjenja "modernih politika" u istraživanju i inovacijama.

- Danas smo učinili važan korak na koji svi možemo biti ponosni - izjavila je predsjednica Europske komisije Fon der Lejen na press konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Čarlsom Mičelom.

Historijski dan za Evropu

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da je to "historijski dan za Evropu" u tvitu. 

- Fond za oporavak, utemeljen na europskoj solidarnosti, je povijesna promjena, historijski iskorak za EU - rekao je Makron.

Sada će sporazum morati proći nadzor eVropskog parlamenta, koji će uskoro sazvati posebno zasjedanje. 


Razgovori su bili fokusirani na predloženi paket od tri biliona eura, sedmogodišnji budžet i fond za oporavak od koronavirusa. 

Čelnici istočne Evrope protivili su se uspostavljanju uvjeta vladavine zakona, dok zemlje južne Europe odbijaju zahtjeve "štedljive četvorke", a sada već pet, zemalja (Nizozemska, Austrija, Finska, Švedska i Danska) da veliki dio paketa bude vezan zahtjevima ekonomske reforme.

Postignut dogovor - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Angela Merkel je jučer ponovo potvrdila podršku "znatnim dijelovima bespovratnih sredstava" koji će se dodijeliti zemljama koje su najteže pogođene ekonomskim učinkom pandemije COVID-19.  

- To je odgovor koji nam je potreban za izvanrednu situaciju - rekla je ona.

- Trebalo nam je puno vremena, ali postavili smo finansijske temelje Evropske unije za sljedećih sedam godina. Ukupan nivo fonda za oporavak zadržan je na 750 milijardi eura, kako je bilo predloženo, iako je unutar toga sada nešto manji iznos bespovratnih sredstava, 390 milijardi eura - dodala je Merkel, koja je, s Makronom, predlagala i branila iznos od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava, no na kraju je pristala na niže. 

Planirano da samit traje dva dana

Ostatak, 360 milijardi eura, dijelit će se najpogođenijim državama članicama u obliku povoljnih zajmova.  

Iako je planirano da samit traje dva dana postalo je jedno od najdužih zasjedanja u historiji Evropske unije.

Razgovori su prvobitno planirani da se završe u subotu, ali napor da se postigne kompromis potaknuo je čelnike da produže boravak u hotelima. 

Hrvatskoj 22 milijarde eura

Kako je na Ttwitteru naveo hrvatski premijer Andrej Plenković, usvojen je budžet za narednih sedam godina. 

- Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog ekonomskog oporavka i daljnjeg ravnomernog razvoja zemlje - napisao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.