KORISTILI BYLOCK

Turska: Uhapšeno 39 osoba zbog veze s FETO-om

Akcija privođenja ostalih osumnjičenih se nastavlja

Objavljen je nalog za hapšenje 53 osobe. Ilustracija

Avaz.ba

21.7.2020

U akciji snaga sigurnosti Turske uhapšeno je najmanje 39 osoba zbog veze s terorističkom organizacijom FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj iz 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage koju vodi Republičko tužilaštvo u Ankari, objavljen je nalog za hapšenje 53 osobe za koje je utvrđeno da su koristile ByLock, sistem šifrovane komunikacije među pripadnicima FETO-a. 

U akciji koju provodi odjel turske policije za borbu protiv finansijskog kriminala dosad je privedeno najmanje 39 osoba. Akcija privođenja ostalih osumnjičenih se nastavlja. 

Saznaje se, također, kako se među prvedenim pripadnicima FETO-a nalazi Ali Emre Oksuz, bratić Adila Oksuza, jednog od čelnih imena unutar struktura terorističke organizacije FETO, poznatog kao "imam zračnih snaga".

Pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj 15. jula 2016, i tom prilikom poginula je 251 osoba, a ranjeno preko 2.000. 

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašle na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.