RUSKA VAKCINA

Tajno vakcinisanje za elitu: Top-menadžeri i dužnosnici Kremlja od daprila obivaju eliksir protiv korone

Morat će se vakcinisati najmanje 40 do 50 milijuna Rusa

Vakcina za odbrane. ILUSTRACIJA

Avaz.ba

21.7.2020

Nekoliko stotina vrhunskih ruskih menadžera i vodećih državnih službenika još se od aprila  vakcinišu  eksperimentalnom vakcnom  protiv koronavirusa. Politička elita Kremlja prije vremena je dobila mogućnost zaštite od opake zaraze, tvrdi američki Bloomberg

Prema tekstu u Bloombergu, to što su provedena eksperimentalna vakcinisanja nije ništa protuzakonito, ali to se držalo u tajnosti kako ne bi "došlo do gužve" i pretjeranog interesa, iako se Bloomberg pita kakav je bio kriterij odabira.



Najugroženija zemlja

Rusija je jedna od najugroženijih zemlja, broj zaraženih Covidom-19 već je prešao 778 hiljada, a prvi put nakon aprila u Rusiji je ovih dana zabilježen konačni pad dnevno oboljelih ispod šest hiljada. No, vijest da su odabrani iz kremaljskog kruga dobili vakcinu, kako piše Bloomberg, u Moskvi je podigla veliku prašinu, a na upit američkog izdanja je li vakcnisan i sam predsjednik Vladimir Putin ili netko iz njegova najbližeg političko-poslovnog kruga i administracije, iz Kremlja nisu odgovorili. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, koji je inače prebolio koronu sa svojom suprugom, odlučio je prešutjeti upit.

Podsjetimo da su nedavno protiv Rusije iznesene prilično ozbiljne optužbe da je pokušala hakirati istraživačke centre na Zapadu kako bi došla do spoznaja o tome dokle su stigla istraživanja vakcne protiv Covida-19 u najpoznatijim istraživačkim institutima. Rusija sve demantira.

Neutemeljene optužbe

Jednako tako, ruski mediji navode da su "optužbe" Bloomberga neutemeljene premda se pozivaju na nekoliko anonimnih sugovornika, top-menadžera vodećih ruskih tvrtki poput Rusala i Fosarga, koji su priznali da su dobili vakcinu. Jedan od tih sugovornika je rekao da nije imao nuspojave, a neki su priznali da su prvih dana imali temperaturu i bolove u mišićima. Bloomberg navodi da im iz obje tvrtke nisu odgovorili na upit o vakcinisanju njihovih vodećih ljudi. 

Inače, direktor spomenutog Nacionalnog istraživačkog centra Gamalej Aleksandar Guincburg ruskoj je agenciji Interfax rekao da "ne zna ništa o tome" te da je to malo vjerojatno, a šef Instituta farmacije Sečenskog sveučilišta, gdje se također provode istraživanja vakcine, inače vodeći čovjek RFPI-ja Kiril Dmitrijev, kaže da su on i njegova porodica primili eksperimentalnu vakcinu, da se istraživanje odvija povoljno te da 3. augusta završava druga faza i da će nakon toga početi uobičajena treća, završna faza, koja će, osim Rusije, obuhvatiti, kako se čini, i područje Bliskog istoka.

Zamjenik ministra zdravstva Rusije Aleksej Kunjecov izjavio je u povodu toga za agenciju TASS da istraživanja još nisu gotova te je naglasio da primjena vakcine u eksperimentalnoj fazi nije moguća izvan okvira kliničkog ispitivanja.

Istodobno, ruski mediji navode da je ovih dana iz bolnice Burdenko, gdje vojska provodi ispitivanja vakcine, otpuštena posljednja skupina od 20 dobrovoljaca koji su se podvrgnuli vakcinisanju.

Prema ruskim izvorima, kada se jednom pronađe efikasno cjepivo za koronavirus, morat će se vakcinisati najmanje 40 do 50 milijuna Rusa.


Faza testiranja

Neki zapadni izvori smatraju da se u Rusiji "brza" s istraživanjima vakcine  te da se testiranja provode "sumnjivom metodom" samo kako bi se ostvarili ambiciozni planovi predsjednika Vladimira Putina da "Rusija bude prva". Podsjetimo da su neki srbijanski mediji već objavili da su Rusi proizveli efikasnu vakcinu iako to nije potvrđeno.

Ruski istraživački instituti rade punom parom, a još su u julu  iznijeli ohrabrujuće podatke prema kojima bi u drugoj polovici jeseni moglo biti napravljeno efikasnu vakcinu koje bi se do kraja godine već moglo koristiti na ljudima. Trenutno su u fazi testiranja na primatima i dragovoljcima. Koronavirus u Rusiju nije stigao iz Kine, jer je na početku epidemije Rusija reagirala vrlo efikasno, ali je zaraza stigla sa Zapada i Bliskog istoka, u prvom redu iz Italije, Španjolske, Francuske, Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.