ZAOKRET

Šveđani mijenjaju strategiju u borbi protiv koronavirusa

Postojeći sistem je dobro funkcionisao kad je broj zaraza bio manji, ali je postajao manje efikasan kako broj raste

Koronavirus u Švedskoj. AFP

Avaz.ba

21.7.2020

Švedska zdravstvena agencija saopštila je danas da mijenja smjernice za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom tako da pronalaženje u većoj mjeri obavljaju same zaražene osobe .

Nova uputstva proizilaze iz strategije koju je usvojila većina zemalja u kojoj vlasti prate i obavještavaju ljude koji su bili u bliskom kontaktu s nosiocem bolesti.

Portparol agencije je rekao da je mnogo bolje da pojedinci sami kontaktiraju ljude koje su možda zarazili, nego zvanične jedinice za praćenje koje trenutno imaju ovu odgovornost.

- Postojeći sistem je dobro funkcionisao kad je broj zaraza bio manji, ali je postajao manje efikasan kako broj raste - kaže portparol.

Za razliku od većine sistema za praćenje, švedski sistem nije anoniman, jer se od pojedinaca očekuje da vijesti o svojoj zarazi prenesu svima s kojima su bili u bliskom kontaktu.

Još nije jasno kako će to funkcionisati u praksi ili hoće li vlasti provjeravati ovaj "uradi sam" aranžman.

Očekuje se da će zdravstvena agencija u narednim danima izdati detaljne smjernice.

Iako se broj novozaraženih u Švedskoj smanjio u posljednjih nekoliko sedmica, ukupno je 78.048 ljudi zaraženo od početka pandemije, što je brojka koja znatno nadmašuje njene nordijske susjede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.