RASTE NAPETOST

Turska šalje brodove: Vojska Grčke u pripravnosti

EU i Sjedinjene Američke Države sve oštrije kritiziraju Ankaru zbog namjere da proširi istraživanje na područja koja Atina smatra svojim

Istraživački brod Oruk Rejs ima novu misiju. aawsat.com

Avaz.ba / Vijesti.me

21.7.2020

Turska je danas najavila slanje brodova za traganje za ležištima nafte i gasa u spornom području istočnog Sredozemlja, povećavajući napetost sa susjednom Grčkom i ignorišući pozive država Evropske unije da to ne radi.

Oružane snage Grčke su u stanju pripravnosti, objavljeno je u Atini. Turske vlasti saopćile su da će istraživački brod Oruk Rejs i dva pomoćna tragati do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo.

-Turska je povećala agresivnost prema Grčkoj, Kipru i EU u cjelini - rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Iako saveznice u NATO-u, Grčka i Turska su u sukobu u vezi prava na eksploataciju gasa i nafte u regionu.

EU i Sjedinjene Američke Države sve oštrije kritiziraju Ankaru zbog namjere da proširi istraživanje na područja koja Atina smatra svojim.


Micotakis i Mas u Atini. AFP

Njemački ministar spoljnih poslova Hejko Mas (Heiko), koji je danas u posjeti Atini, pozvao je Tursku da izbjegne "provokativne akcije" i da se uključi u pregovore sa EU.

- Imamo vrlo jasan stav, međunarodno pravo mora da se poštuje. Zato napredak u odnosima s Turskom može da se postigne samo ako Ankara izbjegava provokacije na istočnom Mediteranu - izjavio je Mas poslije razgovora u Atini sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Turska je optužila Grčku da pokušava da joj uskrati korist od nafte i gasa u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, tvrdeći da granice područja za komercijalnu eksploataciju treba ravnopravno računati od linije kopnenih obala Grčke i Turske, a ne od linije koju čine grčka ostrva.

Atina to odbacuje kao očigledno kršenje međunarodnog prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.