NAKON EU SAMITA

Evropski parlament će tražiti poboljšanje dogovora o planu za oporavak

Mi nećemo biti zadovoljni samo sa spominjanjem načela, rekao je Sasoli

Sasoli: Na stolu je prijedlog, ali mi bismo ga željeli poboljšati. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

22.7.2020

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) najavio je da će parlamentarci tražiti pojašnjenje u vezi s odredbom o uvjetovanju korištenja sredstava iz fonda za oporavak s načelima vladavine prava, jer je to u zaključcima čelnika zemalja članica ostalo neodređeno.


- Mislimo da je to otvoreno pitanje. Mi nećemo biti zadovoljni samo sa spominjanjem načela - rekao je Sasoli.

U zaključcima samita EU-a kaže se da "Evropsko vijeće ističe važnost poštivanja vladavine prava" te se poziva Komisija "da predloži mjere za zaštitu budžeta EU-a i instrumenta EU sljedeće generacije od prijevara i nepravilnosti".

- Moramo jasno vidjeti koje će se intervencijske mjere koristiti kako bi se osiguralo poštivanje načela vladavine prava" -rekao je Sasoli.

Na direktno pitanje bi li Evropski parlament mogao blokirati dogovor o sedmogodišnjem budžetu i instrumentu za oporavak, koji je teškom mukom postignut na samitu čelnika EU-a, Sasoli je odgovorio neodređeno.

- Na stolu je prijedlog, ali mi bismo ga željeli poboljšati, prije svega dobiti odgovore za neke rezove koje smatramo neopravdanima - rekao je Sasoli na konferenciji za novinare.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.