NAPETO IZMEĐU DVIJE DRŽAVE

Grčka upozorila Tursku: Mornarica u povećanoj pripravnosti

Ovim povodom oglasila se i Njemačka, čiji su zvaničnici poručili Ankari da zaustavi "provokacije"

Avaz.ba
22.07.2020 15:17

Sporna misija turskih brodova

Foto: AAWSAT.COM

Grčka mornarica rasporedila je brodove u Egeju u povećanoj pripravnosti zbog aktivnosti turskih plovila, objavio je danas izvor mornarice.

- Mornaričke jedinice raspoređene su od jučer na jugu i jugoistoku Egeja - rekao je grčki izvor za AFP, odbivši dati dodatne detalje.

Prethodno je Turska najavila slanje brodova u Potrazi za ležištima nafte i gasa u spornom području istočnog Sredozemlja, povećavajući napetost sa susjednom Grčkom i ignorišući pozive država Evropske unije da to ne radi.

Turske vlasti saopćile su da će istraživački brod Oruk Rejs i dva pomoćna tragati do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo. 

Atina je saopćila da turska istraživanja u dijelu grčkog kontinentalnog pojasa predstavljaju eskalaciju napetosti u regiji u kojoj dvije zemlje međusobno osporavaju pomorska prava.

- Pozivamo Tursku da odmah prekine svoje ilegalne aktivnosti, koje krše naša suverena prava i narušavaju mir i sigurnost u regiji - navodi grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Ovim povodom oglasila se i Njemačka, čiji su zvaničnici poručili Ankari da zaustavi "provokacije", pozivajući se na ono što Evropska unija smatra ilegalnim istraživanjem u Sredozemlju, prenosi AFP.

Komentari

NA VRH