SJEDINJENE DRŽAVE

Pompeo traži od Indije da smanji ovisnost od Kini

Sjedinjene Države kritizirale su novi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti za bivšu britansku koloniju Hong Kong

Pompeo: Smanjiti oslanjanje na kineske kompanije. Agencije

Avaz.ba

23.7.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) pozvao je Indiju da se fokusira na domaće lance opskrbe i smanji ovisnost o Kini u telekomunikacijama i medicinskim potrepštinama, jer se veze Vašingtona s Pekingom drastično pogoršavaju.

Indija je imala priliku odmaknuti „svoje lance od Kine i smanjiti oslanjanje na kineske kompanije u telekomunikacijama, medicinskim potrepštinama i drugim područjima - rekao je Pompeo na samitu Američko-indijskih poslovnih vijeća koji se održava putem interneta. 

Optužuju Kinu za pandemiju

Američka administracija izričito je optužila Kinu za pandemiju koronavirusa i optužila kineske kompaije poput Huaweija za cyber-špijunažu i kršenje ljudskih prava u Kini, dok Huawei i Peking te optužbe negiraju. 

Sjedinjene Države, također, kritizirale su novi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti za bivšu britansku koloniju Hong Kong.

Također, tražile su od Kine da zatvori svoj konzulat u Houstonu i između ta dvije  najveće svjetske privrede došlo je do dramatičnog pogoršanja veza.

Odnosi Indije s Kinom zategnuti su nakon graničnog sukoba na Himalaji prošlog mjeseca u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika. 

Pompeo je optužio Kineze za pokretanje sukoba, koji je Peking također negirao.

Indijci zabranili TikTok

Indija, koja je nedavno zabranila desetine kineskih aplikacija, uključujući popularnu videoaplikaciju TikTok, još nije pozvala Huawei nakon što je toj kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji omogućila učestvovanje u ispitivanjima za 5G mrežu. 

Indija je glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova za koje 70 posto sirovina dobavlja iz Kine. 

Veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Taranjit Singh Sandhu rekao je da je Njudelhi otvoren za američke firme koje grade proizvodne pogone u zemlji. 

Vojni sukob Indije s Kinom potaknuo je pozive na tješnje sigurnosne veze sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, uključujući Japan. 

- Sjedinjene Države nikada nisu više podržavale sigurnost Indije. Indija je važan partner i ključni stub vanjske politike predsjednika (Donalda) Trumpa - rekao je Pompeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.