LIJEK ZA SVE

WHO: Vakcinacija protiv COVID-19 ne prije prve polovine 2021. godine

Vakcine nisu za bogate, ili siromašne, već za sve, poručio je Rajan

Vakcine ne prije iduće godine. AFP

N. Aj. / Avaz.ba

23.7.2020

Istraživači postižu "dobar napredak" u razvoju vakcine protiv virusa COVID-19, od kojih su pojedine u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja, ali se njihova upotreba ne može očekivati prije početka 2021. godine, rekao je u srijedu ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- WHO radi na tome da obezbijedi pravednu isporuku vakcina, ali je u međuvremenu ključno da se suzbije širenje virusa - rekao je direktor programa za vanredne situacije  Majk Rajan (Mike Ryan), dok dnevni broj novozaraženih dostiže gotovo rekordne nivoe širom svijeta.

Ocijenio je da se postiže dobar napredak te je podsjetio da je nekoliko vakcina trenutno u trećoj fazi ispitivanja i da do sada ni jedna nije bila neuspješna, kada je riječ o sigurnosti ili izazivanju imunog odgovora kod ispitanika. 

Realno je da vakcinacija neće početi prije prve polovine naredne godine - rekao je Rajan na jednom online skupu.

Rajan: Vakcine nisu za bogate, ili siromašne, već za sve. Agencije

Dodao da Svjetska zdravstvena organizacija radi na tome da poboljša pristup potencijalnim vakcinama i da pomogne da se poveća proizvodni kapacitet.

- Vakcine nisu za bogate, ili siromašne, već za sve - poručio je Rajan.

Američki Fajzer i njemački BioNTech prethodno su saopćtili da će američka vlada za 1,9 milijardi dolara kupiti 100 miliona doza vakcine tih kompanija, ako se dokaže da su bezbjedne i efikasne.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u svijetu do 23. jula kod više od 15,2 miliona ljudi, od kojih je umrlo više od 623.000. Broj novih slučajeva infekcije u jednom danu ovih dana dostiže rekordne nivoe širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.