ZAGREB

Plenković predstavio plan nove Vlade: Podržat ćemo evropsku budućnost BiH

Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku pred velikim izazovima, kazao Plenković

Plenković: Ponovno ćemo živjeti normalan život. Patrik Macek/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

23.7.2020

Mandatar nove Vlade Andrej Plenković u Hrvatskom saboru predstavio je u  program i članove Vlade za idući mandat, poručivši da će program biti temelj i putokaz za gradnju sigurne Hrvatske kroz osiguranje nacionalne kohezije i što brži ekonomski oporavak.

- Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku pred velikim izazovima i to od svih nas zahtijeva odgovornost, stručnost, predani rad za opće dobro i dobrobit hrvatskih građana. Da bismo uspješno svladavali sve prepreke potrebno nam je i nacionalno jedinstvo kao nikada u proteklih dvadeset godina, uz uvažavanje svih naših političkih razlika. Uvjeren sam da u tome možemo zajednički uspjeti, poštujući se međusobno i uvažavajući političke i ideološke razlike - rekao je Plenković.

Vlada koju predlaže rezultat je političke saradnje HDZ-a i partnera iz HSLS-a i HDS-a, te HNS-a i Reformista, HDSSB-a i nezavisne zastupnice Marijane Petir, kao i svih zastupnika nacionalnih manjina.

Andrej Plenković. Pixsell

Zato ćemo se kao Vlada, naglasio je, svakog dana odlučno boriti za zdravstvenu sigurnost građana.

- Cilj nam je do kraja mandata daljnjim poreznim rasterećenjima i mjerama za oporavak gospodarstva podići prosječnu neto plaću na 7600 kuna, a minimalnu neto plaću na najmanje 4250 kuna - istaknuo je.

Također, nastavlja se s jačanjem Hrvatske vojske, uređenjem normativnog procesa reguliranja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te radom na pronalasku osoba nestalih u Domovinskom ratu.

- Radit ćemo i dalje na povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, poticati učenje hrvatskog jezika i posebno skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama - dodao je te naveo da će se Hrvatska zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, podržavati evropsku budućnost BiH i zagovarati prava hrvatskog naroda u susjednim zemljama prema načelu uzajamnosti, osobito u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.