FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Stojim iza Kipra i Grčke u suočavanju s turskim kršenjima njihovog suvereniteta

Evropska unija već je uvela izvjesne sankcije Turskoj zbog aktivnosti bušenja morskog dna na istočnom Mediteranu

Fu. M. / Avaz.ba
23.07.2020 14:41

Nikos Anastasiades i Emanuel Makron

Foto: afp

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u četvrtak kako bi bila ozbiljna greška Evropske unije da ne odgovori na provokacije u istočnom Mediteranu i kazao je da želi uvođenje novih sankcija onima koji krše grčki i kiparski morski prostor.

Makronovi komentari uslijedili su nakon što je turska mornarica u utorak objavila preporuku za seizmička istraživanja u morskoj regiji između Kipra i Krete, u potezu za koji Grčka tvrdi da je pokušaj Ankare da se približi njenom kopnu.

- U tom dijelu Mediterana, koji je vitalan za naše dvije zemlje, energetska i sigurnosna pitanja od suštinskog su značaja. Radi se o borbi za vlast između Turske i Rusije, koje se postavljaju sve agresivnije u suočavanju s EU, koja još premalo toga čini - izjavio je Makron novinarima na pres konferenciji sa svojim kiparskim kolegom Nikosom Anastasiadesom (Nicos Anastasiades).         

-  Bila bi ozbiljna greška ostaviti našu sigurnost u Mediteranu u ruke drugih aktera. To nije opcija za Evropu i nešto je što Francuska neće dopustiti da se desi - kazao je.

Evropska unija već je uvela izvjesne  sankcije Turskoj zbog aktivnosti bušenja morskog dna na istočnom Mediteranu, ali je Macron kazao da će biti potrebne nove sankcije da se zaustave kršenja.

-  U potpunosti stojim iza Kipra i Grčke u suočavanju s turskim kršenjima njihovog suvereniteta. To je neprihvatljivo da se morski prostor država članica (EU) krši i da mu se prijeti. Oni koji to čine moraju biti sankcionirani – izjavio je francuski čelnik.        

Komentari

NA VRH