REAKCIJE

MVP Turske: Francuska gubi neutralnost i doprinosi nestabilnosti

U saopćenju Hamija Aksoja, portparola ministarstva ističe se da prijetnje sankcijama Turskoj neće imati rezultate

Ankara: Francuska treba prestati podržavati pučiste u Libiji, teroriste u Siriji. anadolija

Avaz.ba / Anadolija

24.7.2020

Svakim pogrešnim korakom u istočnom Sredozemlju Francuska gubi priliku za neutralnost i doprinos stabilnosti, saopćeno je u četvrtak uvečer iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, prenosi Anadolija.

U saopćenju Hamija Aksoja, portparola ministarstva ističe se da prijetnje sankcijama Turskoj neće imati rezultate.

- Francuska gubi neutralnost i šansu da doprinese stabilnosti svakim pogrešnim korakom u vezi sa dešavanjima u istočnom Sredozemlju - naglasio je Aksoy i dodao:

- Izjave predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) nemaju vrijednost za našu zemlju. Prijetnje Turskoj sankcijama ni za koga nisu ograničenje i neće imati rezultata.

Pozvavši Francusku da se prestane veličati i da slijedi diskretne i racionalne politike, rekao je da Francuska treba prestati podržavati pučiste u Libiji, teroriste u Siriji i one koji djeluju s razmišljanjem “ja sam jedini vlasnik ovog mjesta“ u istočnom Sredozemlju.

Nadalje je kazao da se od Francuske očekuje da u Libiji napravi razliku između legitimne vlade koju su priznale međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije i agresora Halife Haftara, koji je držao pod opsadom glavni grad duže od godinu i pokušao svrgnuti legitimnu vladu.

Također, naglasio je da Francuska do sada nije uspjela dobiti nikakve rezultate iz tih politika i da neće moći dobiti ništa više i u budućnosti.


- Svaki korak koji naša država preduzme u istočnom Sredozemlju ima za cilj odbranu legitimnih prava i interesa Turske i kiparskih Turaka na temelju međunarodnog prava - dodao je Aksoy i ponovio poziv za dijalog i saradnju u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.