UŽIVO

Hiljade policajaca osigurava prvi džuma-namaz u Aja Sofiji

Oko 500 vjernika će obaviti namaz u Aja Sofiji, dok će se ostali moliti napolju na pet molitvenih mjesta pored džamije

Piše: Avaz.ba

Prvom namazu prisustvovat će 1.453 osobe

Foto: Agencije


Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom, a već nakon sabah-namaza su počeli pristizati oni koji su htjeli obaviti prvu molitvu u njoj nakon 86 godina.

Mnogi građani čekaju na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.

Nadležne službe nakon dezinfekcije, pristiglima dijele maske i jednokratne sedžade (prostirke za molitvu). Ujedno, građanima dijele i simit i čaj kako bi se okrijepili.

Očekuje se da će ceremoniji otvorenja prisustvovati i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan te drugi zvaničnici nekoliko partija. Također, povodom ceremonije su pristigli i mnogi domaći i strani turisti.

  • Predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dvije za žene

    Predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dvije za žene

    Foto: Agencije


Poduzete su visoke mjere sigurnosti, a obavljene su i završne pripreme.

U okviru mjera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dvije za žene.

Ujedno na kontrolnim tačkama nadležne službe kontroliraju temperature tijela posjetilaca i da li imaju maske. Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređnih na 17 lokacija te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

NA VRH

Komentari