AMERIKA

Za 100 dana novi predsjednički izbori u SAD, Bajden vodi u anketama

Tramp vodi zemlju usred masovne nezaposlenosti, potaknute zatvaranjem zemlje u pandemiji

Tramp i Bajden: Utrka za predsjednički mandat. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

24.7.2020

Donaldu Trampu (Trump) preostalo je 100 dana da sačuva svoje mjesto u Bijeloj kući, dok se Sjedinjene Države u podjelama i napetostima, usred pandemije koronavirusa, spremaju za predsjedničke izbore 3. novembra.

Koronavirus u SAD-u uništava privredu, odnio je preko 140.000 života i potkopava povjerenje nacije u vladine institucije na svakoj razini.

Kada se tome dodaju burni protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, neredi predvođeni ljevicom, desničarske teorije zavjere i navodno miješanje Rusije, zemlja je to za koju se čini da je na većem rubu nego apokaliptičnih 1960-ih, piše Hina.

U središtu je magnat za nekretnine i iznenađujući pobjednik na izborima 2016., aktualni predsjednik Donald Tramp. Čovjek koji se hvali da se nikada ne umara od "pobjeda", suočava se s potencijalnim porazom 3. novembra.

Demokratski izazivač

Njegov demokratski izazivač Džo Bajden (Joe Biden), kojeg Trump opisuje "slabim, pospanim i mentalno nesposobnim", u anketama ima prednost pred Trampom.

Tramp ima 74, a Bajden 77 godina - spoj dvojice starijih bijelaca koji se, čini se, ne mogu nositi s pokretima protiv rasizma i seksizma u 2020.

Jedan je milijarder i od rođenja ekstremno privilegiran, dok drugi s tri desetljeća u Senatu i dva potpredsjednička mandata u vrijeme Baraka Obame utjelovljuje profesionalnog političara.

Ankete daju prednost Bajdenu na nacionalnoj razini, vodi i među neodlučnim saveznim državama, pa čak i u republikanskim, poput Teksasa. Demokrati, koji već kontroliraju Zastupnički dom, namjerili su se i na Senat.

Tramp vodi zemlju usred masovne nezaposlenosti, potaknute zatvaranjem zemlje u pandemiji, rasnih nemira i rastuće krize povjerenja.

Slabi podrška

Dvije trećine Amerikanaca nema povjerenja u vodstvo Trampa kada je u pitanju koronavirus.


Tramp je zapeo na niskih 40 posto ukupne podrške, ali ipak niko ne odbacuje mogućnost njegovog reizbora.  


Omalovažavan kao klaun 2016., vješto je pobijedio sva najuglednija republikanska imena i osvojio predsjedničku nominaciju te na izborima pobijedio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Covid-19, koji Tramp naziva "nevidljivim neprijateljem", frustrirajuća je meta čovjeku koji se navikao baviti velikim, opipljivim objektima baveći se nekretninama.


Demokrat vodi jedinstvenu kampanju iz svog doma, bez skupova, uz rijetke intervjue i još rjeđe konferencije za medije. Umjesto da riskira, Bajden se povukao, ignorira hešteg #HidenBiden i može promatrati kako se Tramp sve dublje ukopava u nevolje od kojih je dobar dio i sam izazvao.


Tramp, stjeran u kut, iznosi sve mračnija upozorenja o svom protivniku. Tvrdi da je Bidenova namjera "dokinuti američki način života".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.