HJUSTON

Američki savezni agent ušli u kineski konzulat koji nije zatvoren uprkos naredbama zvaničnika

Zvaničnici SAD-a tvrde da je kineski konzulat dio većih napora Kine u špijunaži diplomatskih predstavništava širom Amerike

Američki savezni agent ušli u kineski konzulat. Agencije

Avaz.ba

25.7.2020

Američki savezni agenti i lokalne agencije za provođenje zakona ušli su u kineski konzulat u Hjustonu koji nije zatvoren nakon naredbe zvaničnika SAD-a da se zatvori ova diplomatska ustanova.

Zvaničnici SAD-a tvrde da je kineski konzulat dio većih napora Kine u špijunaži diplomatskih predstavništava širom Amerike te su u utorak dali Kini oko 72 sata da prekine sve operacije i zatvori konzulat u Hjustonu, što se nije desilo.

U petak popodne, prema lokalnom vremenu, nekoliko crnih SUV-ova, kamiona i kombija ušli su na imanje kineskog konzulata, te iz njega počeli iznositi stvari, javlja CNN.

Ovaj potez Ministarstvo vanjskih poslova Kine nazvalo je "neviđenom eskalacijom" usred neprestanih tenzija između dvije zemlje.


Iznosili stvari. Agencije

U obraćanju medijima sigurnosni zvaničnici SAD-a su kazali su da je konzulat upleten u istragu prevare u teksaškoj istraživačkoj instituciji, te da su zvaničnici kineskog konzulata "direktno komunicirali sa istraživačima i usmjeravali ih prema tome koje informacije trebaju prikupljati".

U SAD-u vjeruju da su aktivnosti službenika konzulata u Hjustonu dio veće mreže pojedinaca u više od 25 gradova, a koje podržavaju konzulati.

- Konzulati su pojedincima u toj mreži davali upute o tome kako da izbjegnu i opstruiraju našu istragu", kazao je zvaničnik američkog Ministarstva pravde. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.