ZAPALJENA I ZASTAVA

Turska osudila grčku reakciju na prvi namaz u Aja Sofiji: Neprijateljstvo prema islamu

Crkvena zvona u petak su se oglašavala po Grčkoj u znak protesta

U Aja Sofiji jučer klanjana džuma namaz. Arhiv

Avaz.ba / Fena

25.7.2020

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izjave grčkih zvaničnika i protest na kojem se palila turska zastava u Grčkoj, nakon što je održan prvi džuma-namaz u više od 80 godina u istanbulskoj džamiji Aja Sofiji

- Grčka je još jednom pokazala svoje neprijateljstvo prema islamu i Turskoj pod izgovorom da je reagovala na to što je džamija Aja Sofija otvorena za molitve - rekao je glasnogovornik ministarstva Hami Aksoj (Aksoy), prenose agencije. 

Grčka kritika pretvaranja Aja Sofije u džamiju nakon što je decenijama bila muzej naglašava napetosti između Grčke i Turske. Crkvena zvona u petak su se oglašavala po Grčkoj u znak protesta. U poruci kojom se obilježava 46. godišnjica grčke obnove demokratije, grčki premijer Kjirakos Mitzotakiz (Kyriakos Mitsotakis) nazvao je Tursku "problematičnom", a pretvaranje muzeja u džamiju "uvredu za civilizaciju 21. vijeka". 

Molitva koja je održana jučer zapečatila je Erdoanove (Erdogan) ambicije za obnavljanje ovog muslimanskog mjesta moltive na drevnom lokalitetu, što većina Grka smatra centralnim u njihovoj pravoslavnoj kršćanskoj religiji. Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da oštro osuđuje neprijateljske izjave grčke vlade i članova parlamenta, kao i paljenje turske zastave u grčkom gradu Solunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.