BRANI PRAVA NARODA

Erdoan: Ponovo smo razočarali one koji su očekivali da će Turska pokleknuti

Uputio upozorenje zemljama koje protiv Turske upućuju riječi koje nisu prikladne zdravom razumu, diplomaciji i solidarnosti

Avaz.ba / Fena

Redžep Taip Erdoan

Foto: Arhiv


Predsjednik Republike Turske Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da je ta zemlja donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i prijetnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele sarađivati, javlja Anadolija.

Erdoan je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene zaobilaznice u Amasyi koja će značajno rasteretiti saobraćajne gužve u tom gradu na sjeveru Turske.

Ističući kako se cijeli svijet bavi zdravstvenim problemima u jeku pandemije COVID-19, Erdoan je kazao da Turska svojim građanima i šire pruža zdravstvene usluge na najvišem nivou, a kako je i današnje otvaranje izgrađenog puta pokazatelj da Turska i u ovom periodu krupnim koracima nastavlja svoj put progresa.

- Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u zraku i svugdje. Bez oklijevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gdje god se pojavila neka prijetnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega - kazao je Erdoan.

Naglasivši da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred prijetnjama i napadima, Erdoan je poručio da Turska ima priliku da u novom svjetskom, političkom i ekonomskom poretku nakon pandemije zauzme znatno važniju poziciju.

Erdoan je također kazao da neke države posljednjih dana dižu pretjeranu buku pod plaštom nezadovoljstva suverenim odlukama turskih vlasti o statusu Aja Sofije i resursima u Egejskom moru.

- Mi znamo da se tu ne radi ni o Aja Sofiji, ni o Egejskom moru, već da njima ustvari smeta prisustvo turskog naroda i muslimana na ovom području. Tu realnost polako svi počinju shvatati i polako smiruju i prilagođavaju svoje retorike - kazao je Erdoan.

Ističući kako Turska do zavidnog položaja i progresa na svim poljima nije tek tako došla, Erdogan je kazao da to mogu samo zemlje sa političkom stabilnošću i ekonomskom i vojnom snagom.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici napretka i iskoraka Turske ne poduzimaju ništa konkretno jer su svjesni snage koju Turska ima na svim poljima.

- Naravno da smo za sve uspjehe platili veliku cijenu, ali naš narod se nikada ni u historiji nije libio platiti ceh za ostvarivanje vlastitih ciljeva. Na Zemlji nema sile koja može stati na put narodu koji u borbu trči sa mišlju da će biti šehid ako pogine ili gazija ako pobijedi. To smo pokazali u svim presudnim momentima, uključujući i borbu protiv terorizma, 15. juli i vojne operacije izvan naših granica - poručio je Erdoan.

Uputivši upozorenje zemljama koje protiv Turske upućuju riječi koje nisu prikladne zdravom razumu, diplomaciji i solidarnosti, Erdoan je pozvao te zemlje da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

- Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritorij i interese - poručio je Erdoan i dodao da Turska ne pristaje na nametanja nikakvih rješenja, već da je spremna razmotriti i razgovarati o svim konstruktivnim, pravednim, razumnim i moralnim prijedlozima.

Svijet
Erdoan učio Kur'an u Aja Sofiji

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

NA VRH

Podijeli članak na