PORAZNI BROJEVI

Tačno 100 dana do izbora: Nikad gore prognoze za Trampa

Prema rezultatima istraživanja, način na koji se aktuelni predsjednik bori protiv koronavirusa podržava 32 posto Amerikanaca

Tramp: Šanse za reizbor usko povezane sa načinom borbe protiv pandemije. AFP

Avaz.ba

27.7.2020

Tačno 100 dana do izbora u novembru, više Amerikanaca misli da Sjedinjene Američke Države idu u pogrešnom smjeru nego u bilo kom momentu u toku mandata predsjednika Donalda Trampa (Trump), prenosi B92.

To je rezultat nove ankete agencije AP i Centra za istraživanje javnosti (NORC). Prema rezultatima istraživanja, način na koji se predsjednik bori protiv koronavirusa podržava 32 posto Amerikanaca, prenosi „Glas Amerike“, dodajući da i njegov odnos prema ekonomiji, njegov lični pečat u mandatu, ima smanjenu podršku posljednjih mjeseci. 

Čak i ako pokuša da se fokusira na utrku protiv najvjerovatnijeg protivnika iz redova Demokrata Džoa Bajdena (Joe Biden), na različitim kulturnim temama i porukama o "redu i zakonu", Trampove šanse za reizbor bit će usko povezane sa načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači vjerovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vodstvom.


Bajden: Vjerovatni kandidat Demokrata. AFP

Anketa AP-a i NORC-a pokazuje da osam od deset Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem pravcu, što je više nego kada je Tramp preuzeo funkciju.

U istraživanju se dodaje da 38 posto Amerikanaca misli da je nacionalna ekonomija u dobrom stanju, što je pad od januara prije pandemije, kada je to mislilo 67 posto ispitanih. Oko 38 posto Amerikanaca podržava način na koji radi predsjednik, što je pad od početka pandemije.

Većina republikanaca, 81 posto, podržava Trampa, dok 68 procenata podržava način na koji se nosi sa pandemijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.